Digital Direct Democracy
   
e-mail
-
-
 
- -
  - |
 
     
-  

,

 

 

Εναι πολλ εκενα  που ο καθνας μας  μπορε να αποτυπσει στο χαρτ ανακαλντας στη μνμη του, σα πριν να χρνο τον καναν να σκεφτε, να απορσει, να απογοητευτε, να θυμσει, να χαρε, να ελπσει αλλ προπντων να τα επιλξει και αν αξζουν να τα αποθηκεσει σαν  εμπειρες χρσιμες και για το μλλον.

Μια προσπθεια  οργνωσης και κατταξης λων των παραπνω διαδοχικν σκψεων και αισθημτων θα μας βοηθσει να ξεφυλλσουμε του περασμνου χρνου τα συμβντα που μας προβλημτισαν περισστερο  και που ταν  για μας τα ποιο σημαντικ.

Ας ξεκινσουμε λοιπν απ  τα θματα εκενα που μας προβλημτισαν και μας καναν καταρχν να σκεφτομε. Και λγοντας να σκεφτομε αναφερμαστε σε κενα τα γεγοντα τις  καταστσεις και τις στιγμς που μας ενεργοποησαν σκψεις και προβληματισμος.

Κοινς τπος λης  σχεδν της καθημερινς επικαιρτητας τον περασμνο χρνο –που δυστυχς ακμα συνεχζεται - δεν υπρξε λλος απ το οικονομικ κεν και χρος που η χρα και με τη σειρ τους οι πολτες αντιμετπισαν. Λθη πολιτικς  και πολιτικν επιλογν  του  απτερου και μεσου παρελθντος οδγησαν τη χρα προ του χελους της οικονομικς κατρρευσης. Η χρα οδηγομενη σε να ‘δανειακ στρο’ που τρεχε χωρς ρμα και υπευθυντητα  κατληξε στη συσσρευση  ενς χρους  που ο χρνος και οι τρποι αποπληρωμς του οδγησαν σε εθνικ μφραγμα.  Οι πολτες - λοι μας - εθισμνοι  σε μια  καταναλωτικ μανα για αγαθ εισαγμενα και οδηγομενοι απ μια ασστολη δανειακ προπαγνδα των πιστωτικν ιδρυμτων βρεθκαμε να εμαστε δσμιοι ανεδαφικν επιθυμιν και στο τλος αδυναμας αποπληρωμς τους.

Ο παλις καλς ‘απ μηχανς Θες’ που σωζε κατ το παρελθν την Ελλδα ταν αυτ φτανε στο χελος της καταστροφς, τοτη τη φορ δεν εμφανστηκε. Αντ γιαυτν εμφανστηκε μια Ευρωπακ νωση μεταμορφωμνη τοτη τη φορ απ  καλς γγελος σωτηρας που λα αυτ τα προηγομενα χρνια μας εχε συνηθσει με τον πακτωλ των χρημτων που μας χορηγοσε για την οικονομικ μας ανκαμψη τρα εμφανστηκε ως Νμεσις σκληρ, αμελικτη, απαιτητικ. Και σαν μην φτανε αυτ μνη της μας  φερε μαζ  και το  δθεν οικονομικ παυσπονο που κουγε στο νομα Διεθνς Νομισματικ Ταμεο –κοινς ΔΝΤ - και που μας το ανακονωσαν απ το ακριτικ Καστελριζο πνω σε σκφος τοιμο να βουλιξει πως και η χρα μας.

τσι πλον και πριν  ακοσουμε στα πρωιν μας, πως παλι, για τον καθημεριν καιρ ξεπρβαλε τρα  μια καινοργια κφραση – απειλ - επικαιρτητος απ λα τα ενορχηστρωμνα ΜΜΕ.  Η Τρικα .  Δηλαδ ο τριπλς οικονομοτεχνικς πλεκυς που θα μας συνδευε εφεξς για λο σχεδν τον υπλοιπο χρνο. Αυτ ταν τα οδυνηρ σημδια της οικονομικς παρακμς που κανε τις σκψεις μας να γνονται απ κθε μρα κατηφορζοντας στην κλμακα του ‘γκρι’ απ γκρζες αρχικ σε σκορες και απ κει σε πνθιμες μαρες.  Η αβεβαιτητα για το τι θα ξημρωνε  η επμενη μρα λλοτε σαν ποσοστ  περικοπς των μισθν και συντξεων, λλοτε σαν φορολογα ακιντων σαν αξηση του ΦΠΑ, σαν μεωση και  απαλοιφ κοινωνικν και λλων παροχν διαμορφθηκε σε μνιμο εφιλτη. Η συχντητα  των περικοπν και των περιστολν των δαπανν διαβωσης, των μετακινσεων, της διασκδασης , των δαπανν στην υγεα, στην εκπαδευση και σε να σωρ λλες μορφς της ζως  μας δνονταν  με τηλερυθμιζμενους  ρυθμος απ εξωγεν, γνωστα και μυστηριδη κντρα με τον ττλο ‘οι αγορς ‘ οι δο ‘παγκσμιας εμβλειας προγγελοι  του οικονομικο θαντου των κρατν’ Standards and Pours, και Fitch.

Και σαν να μην μας  φταναν λα αυτ μσα σε αυτ τον οικονομικ ορυμαγδ και την εθνικ μας οικονομικ δυσπραγα μας ρθε ‘καπλο’ και η πολιτικ ‘γκφα’ του τουρστα Πρωθυπουργο για «ψιμο»  δημοψφισμα. Δημοψφισμα, σε προαποφασισμνες δεσμευτικς για τη χρα αποφσεις που ο διος απ μνες μεθδευε χωρς ββαια να ρωτηθε ο ταλαπωρος ελληνικς λας που θα υφστατο τις οικονομικς συνπειες και που μοιραα τον οδγησαν μια και δεν εχαν ρωτηθε οι Ευρωπαοι ‘πτρωνς μας’ σε παρατηση.  Η να Κυβρνηση χωρς καθυστερσεις επιτχυνε  τις νες περικοπς  σε μισθος, κλεισε τις στρφιγγες της δανειοδτησης των επιχειρσεων και κανε την οικονομικ φεση της χρας να γνει το ολλαμπρο στρο των Χριστουγννων·  των πιο μζερων και πνθιμων Χριστουγννων  που χει περσει τοτος ο τπος μετ τον πλεμο.

Και εν λα φανονται και γνονται ολονα ‘μαρα και ραχνα’ για τον τπο, η αναζτηση κποιας χαραμδας για να μπει λγο φς ελπδας για οικονομικ ανκαμψη γνεται λο και πιο σπνια και απμακρη. Το 2020 και αν μχρι ττε δεν χουμε  κατρακυλσει στο οικονομικ καιδα, λνε οι δανειστς μας  τι σως δομε λγο ‘φς στο τονελ’ .

Φς που μως μπορε να μη φωτζει πλον μια χρα που θα ζει και θα κινεται σε εδφη που μπορε να μην εναι πλον δικ της, σε νερ που πλον δεν θα τα διαφεντεει και σε ουρανος που δεν θα μπορε να τους εξουσιζει μια και λα θα τα διαχειρζονται αυτο που μας δνεισαν και μας πραν την ψυχ μας.

Ας αναστελουμε  μως για λγο αυτ το ‘ρκβιεμ’ των οικονομικν κακν που μας βρκαν το 2011  και ας κνουμε  μια μικρ στση  αυτοκριτικς και να δομε  ποια ταν και εξακολουθον να υφστανται τα ατια, οι συνθκες αλλ και οι συνθειες  που  μας οδγησαν  σαν χρα και κατ συνπεια και τομα στην κατσταση της οικονομικς απελπισας που βρισκμαστε.

λα ξεκιννε απ τη στιγμ που ο Ελληνικς  λας θμα μιας ασστολης λακστικης προεκλογικς καμπνιας πστεψε σε λγια  πολιτικντηδων που του υπσχονταν κθε εδους ευμρεια και νεση με  λγια  που ταν μακρι  απ την πραγματικτητα. Ο πλον δημοκρτης σε φος και ουσα Πρωθυπουργς χασε στις εκλογς ττε  (1981) πανηγυρικ απ να λαοπλνο ηγτη που απ χρνια προετομαζε το δρμο της εξουσας. Και εδ  βρσκεται  η απντηση στο τωριν κατντημα της χρας και των πολιτν. Αντ λοιπν σαν πρωθυπουργς να ακολουθσει αυτ που σαν ‘διεθνος φμης οικονομολγος’ γνριζε καλλτερα απ τον καθνα δηλ. βματα  απαλλαγς της νοοτροπας του κσμου απ το ‘ρουσφτι’ , τον περιορισμ  του κρτους ‘δυνστη’, τη μετριοπαθ οικονομικ πολιτικ με στχο  επενδσεις παραγωγικς και σγχρονες, κανε εντελς τα αντθετα.

 κανε καννα για τους ημτερους το ρουσφτι. Γιγντωσε το κρτος διορζοντας ασστολα στρατις ανκανων και ρθυμων ψηφοφρων του φκινοντας μισθοφρους ψηφοφρους. Και αντ να επενδυθε ο κπος των ελλνων σε ργα και δρσεις ανπτυξης γιγντωσε να εξωτερικ χρος. Τα θεμλια του κρτους πως  η δικαιοσνη, η παιδεα ,ακμα και ο στρατς γιναν μια μονχρωμη μζα ανθρπων που εχε σαν κριτριο ανδου το βαθμ αφοσωσης και υποτλειας στις προσταγς και υπηρεσες του ‘κμματος’.  τσι με τον τρπο αυτ διακυβρνησης για δεκαετες πλον νες νοοτροπες αναπτχθηκαν στις σχσεις των πολιτν. Οι συνειδσεις  γινα ελαστικτερες εν  επιβραβεονταν η αναβλητικτητα, η ραστνη, ο ωχαδελφισμς. Εκε μως που γινε το μεγλο κακ ταν στον εθισμ του κρδους χωρς κπο και φροντδα αλλ με μνη την περγαμην της κομματικς δρσης  και συμμρφωσης. Η ασστολη καταναλωτικ μανα για εισαγμενα αγαθ  αντικατστησε το πνεμα της νοικοκυρεμνης οικονομας στους πολτες και πολλαπλασασε τις ανγκες για μεγαλτερο εξωτερικ δανεισμ.

Σ’αυτν  λοιπν τον  κατφορο του συνεχος εξωτερικο δανεισμο που γιγντωνε το εθνικ χρος αφθηκε η χρα να κατρακυλει. Αυτ η   εκολη συνταγ του δανεισμο ακολουθθηκε και απ τους επμενους που εναλλχτηκαν στην εξουσα. τσι φτσαμε το χρνο που πρασε να χουμε γνει ο διεθνς περγελως και με τη ‘δαμκλειο σπθη ‘ της χρεωκοπας να επικρμαται πνω απ τη χρα.

Η ευθνη ανκει αδιαμφισβτητα στον πρωτεργτη του ‘δανειακο ξεκινματος’ αλλ  δεν απαλλσσει τους επμενους και εμς λους των ευθυνν μας. πρεπε και οφελαμε για τις γενις που ρχονται να εχαμε αφυπνιστε απ τον καταναλωτικ μας λθαργο και με υπευθυντητα και αμεστητα να εχαμε αντιδρσει στον κατφορο αυτ.

Αλλ δυστυχς αποδεικνεται τι τοτη τη χρα δεν την κατοικον και διαφεντεουν λληνες αλλ φιλλληνες και σως μισλληνες.

Η πνευματικ ηγεσα του τπου, βυθισμνη στην ωφελιμιστικ  εξαργρωση  της θσης της μεινε να υπηρετε υπνωτισμνα και ασπνδυλα μια εξουσα βουτηγμνη στη διαπλοκ και τη διαφθορ  χωρς να ορθνει το ανστημ της και να αφυπνζει τις κοινωνικς μζες για τον επερχμενο εθνικ κνδυνο της οικονομικς υποτλειας.

Η δικαιοσνη, χαμνη και αυτ μσα στον γκο των ανεκτλεστων υποθσεων κατευθυνμενη και συχν ελεγχμενη  απ την πολιτικ εξουσα αδρνησε να εντοπσει, να καταδικσει και να παραδειγματσει  αυτ που ταν σε λους πασγνωστα ως απτες και σκνδαλα.

Ευτυχς τοτη τη φορ που ο στρατς δεν νοιωσε τον πατριωτικ παροξυσμ του παρελθντος για να οδηγηθε σε ‘παρμβαση’ ‘δισωσης της πατρδας’ και παρμεινε σιωπηλς.

Και τρα, στην ανατολ του Νου Χρνου  βαρι εναι τα οικονομικ σννεφα  που φησε ο παλις χρνος πνω απ το εθνικ μας σκφος που αρμενζει ημιβυθισμνο στη φουρτουνιασμνη θλασσα της παγκσμιας φεσης. Αναζητεται τρα νας νος Καπετνιος, μια και ο παλις  προσραξε το ταλαιπωρημνο σκαρ της χρας  με τις αστοχες και τις γκφες του. Εις μτην μως . Υπρχει λλειψη Καπεταναων αλλ και ικανο πληρματος για να κρατηθε ακμα το σκφος στον αφρ πριν βυθιστε για πντα.  Ο προσωρινς Καπετνιος προρχεται απ το ‘ρυμουλκ’ που στλθηκε για να βοηθσει εν το πλρωμα που τον περιβλει εναι οι διοι δοκιμασμνοι σχετοι νατες που το οδγησαν πριν στη ‘ξρα ‘ της αποτυχας.

Ελπδα λοιπν εναι να προυν πρωτοβουλες μνον οι υγιες δυνμεις της χρας –σες χουν απομενει ακμα – . Εναι οι νοι νθρωποι που θα πρπει χωρς αναβολ να αναλβουν τα ηνα της χρας βζοντας στο περιθριο λα αυτ τα υλικ κατεδφισης που ματαιοδοξον να ξαναπρουν την εξουσα. Εναι  λοι οι νοι νθρωποι που θα συμβλλουν στο μετασχηματισμ των σημερινν οπαδν των κομμτων σε «ρχοντες, αρχμενους και υπεθυνους πολτες».    

Για να γνει αυτ χρειζεται μια   Εθνικ σταυροφορα σωτηρας της πατρδας που να ηγονται   μνο λληνες και χι Φιλλληνες. Να βγουν μπροστ θαρραλες προσωπικτητες, που ακμα σγουρα υπρχουν και να βλουν σε πρτη προτεραιτητα το καλ του τπου και χι  τα συντεχνιακ συμφροντα. Να αναθερμνουν τσι τον μουδιασμνο νεολληνα που σμερα βρσκεται σε απγνωση,  σε φβο και κυριαρχεται απ ανασφλεια για το δικ του παρν και για το μλλον των παιδιν του. Να του επανενεργοποισουν την παλαι αυτοπεποθησ του, να του αφυπνσουν την ευρηματικτητα, την αξιοσνη και να ξαναβρε τον παλι καλ του εαυτ και να ξαναβλει στο λεξιλγι του την ξεχασμνη  λξη ‘μπσα’.  Αυτος τους ανθρπους θα πρπει λοι μας να τους βρομε και να τους πεσουμε τι μας εναι απαρατητοι τοτη την στατη ρα για τη χρα, βζοντας βαθει στο χρονοντολαπο λους αυτος τους πολιτικντηδες που στρεψαν του τπου την ελπδα για να λαμπρ αριο. Η περιφρνησ μας και η αποστροφ προς αυτος ας αποτελσει την ποιο επιεικ τιμωρα μαζ με την αποπομπ τους. Και εμες, οι απλο πολτες, ο καθνας απ το δικ του ‘μετερζι’, ας ξελαμπικρει  τις σκψεις του, ας επαναπροσδιορσει τις επιθυμες και τους στχους του και αντ του ‘βολματος’ και της ‘αρπαχτς’ που τον εχαν συνηθσει στο παρελθν ας ανακαλψει τις παλις λησμονημνες αξες της φυλς μας. Ας ξαναβρε τις αρχς και τις πρακτικς της Δημοκρατας που γεννθηκε σε αυτν εδ τον τπο, οι οποες προφανς θα προσαρμοσθον στα δεδομνα, ιδιατερα στα τεχνολογικ,  του 21ου αινα.  Ας ξαναβρε την αξιοσνη, την εργατικτητα και ευρηματικτητα του αλλ προπντων ας ξαναπιστψει και εμπιστευτε  την Ελλδα για να καλλτερο αριο με ελπδα και αισιοδοξα για το μλλον. Αν αυτ συμβον, ττε το 2011 θα φαντζει σαν να θλιβερ παρελθν που φερε δειν και ταπενωση στον τπο και που γργορα θα ξεχαστε.

σως, πως επαμε και στην αρχ να μη χρειαστε να κρατσουμε τποτα απ το χρνο που πρασε στη μνμη μας και ελεθεροι να αφεθομε να ατενσουμε το μλλον χωρς τις μελανς σκψεις, αισθματα και απογοητεσεις του χρνου που φυγε ανεπιστρεπτ πλον.

Τλος το  2012,  ας  γνει ο  χρνος  που μπορε μσα απ  μια εκλεγμνη και ικαν πολιτικ ηγεσα που  με το θος της, την ενρασ της  την τσο αναγκαα σο ποτ , να προκαλσει την  εθνικ αφπνιση και τον εθνικ ενθουσιασμ στοιχεα που χθηκαν απ το λα μας τα τελευταα χρνια. Ο ευρωπακς στχος της χρας ας γνει σνθημα χι για επιδοτσεις και οικονομικς αλχημεες αλλ στχος διχυσης και ανδειξης του ελληνικο πνεματος και πολιτισμο στην Ευρπη.

Και εμες σαν αντλλαγμα ας δεχτομε των ευρωπαων εταρων μας τη συνπεια , τη σοβαρτητα και υπευθυντητα. Ττε και η εξσωση αξιν θα μπορε να εξισορροπηθε.

Ας ξαναγνει η χαμνη μας αισιοδοξα ο καθοδηγητς για το μλλον μας και ας κνουμε τον μοναδικ ελληνικ ενθουσιασμ πλοηγ στο στχο μας  τι πλι θα ξαναβρομε το δρμο της ανκαμψης και της προδου.

 

  Ο Κστας Κασσις εναι Ομτιμος Καθηγητς του ΕΜΠ και φλος των ιδεν της  Ψηφιακς μεσης Δημοκρατας

 

 

2009-2012 ALL ABOUT WEB ( , Web development, )