Digital Direct Democracy
   
e-mail
-
-
 
- -
  - |
 
     
-  

 

 

Το γνωστ και πολυσυζητημνο ργο του OSWALD SPENGLER η «Η Παρακμ της Δσης»  γρφηκε κατ τον πρτο παγκσμιο πλεμο.

Την εποχ εκενη στην Ευρπη επικρατοσαν δη ιδες για  τα φαινμενα παρακμς του Δυτικο πολιτισμο.

Ενδεικτικ του ττε επικρατοντος κλματος εναι: το ποημα «ρημη Χρα», που γραψε ο γγλος ποιητς  T. S.ELIOT και το ποημα «Περιμνοντας τους βαρβρους»,  που γραψε ο δικς μας Καβφης.  Σε αυτ το κλμα   ρχισε να γρφει το ργο του ο Oswald Spengler .

Η κεντρικ ιδα του ργου πηγζει απ τον Γκατε εν το φος του ργου εναι του Ντσε.                                                                        

 Κυραρχη ιδα εναι  η κυκλικ ανλιξη των πολιτισμν. Πρκειται για κυκλικ αντληψη της Ιστορας σε αντθεση με την επικρατοσα αντληψη της γραμμικς ανλιξης  της ιστορας.

Κατ τον Spengler οι πολιτισμο ομοιζουν με τους ζωντανος οργανισμος· οι πολιτισμο γεννιονται , περνον στην εφηβεα, ενηλικινονται, γερννε και παρακμζουν. Στη θση τους ρχονται λλοι πολιτισμο σε μια ασυνεχ διαδοχ. Κθε πολιτισμς εναι αυτοτελς και ανεξρτητος και διπεται απ το δικ του νμο κνησης.

Ο  Spengler θεωρε τι ο δυτικς πολιτισμς χει γερσει πι και οι λαο του τενουν σε μα κατσταση πολιτιστικς αδρνειας που την ονομζει φελαχοποηση.

Οι πιο ενεργητικο Δυτικο φανεται να εναι οι Αμερικνοι. Εναι πιο ορεξτοι και προφανς ανκουν στην τελευταα φση του δυτικο πολιτισμο και σως κατορθσουν να επιμηκνουν για λγο τη ζω της Δσης.

Ο  Spengler θεωρε τι ο κθε Πολιτισμς εμπνεται απ να συγκεκριμνο τπο ανθρπου. Στον αρχαιοελληνικ Πολιτισμ ο αντιπροσωπευτικς τπος ανθρπου εναι ο Ευκλεδειος  νθρωπος, που θλει απλς να υπρχει, απλς να ζει σαν να απ τα λλα στοιχεα του Κσμου. Εναι σως σημαντικ να θυμηθομε τι η λξη κσμος προρχεται απ το ρμα κοσμ και σημανει ομορφι, αρμονα.  

Στον σγχρονο δυτικ πολιτισμ αντιπροσωπευτικς τπος εναι ο Φαουστικς νθρωπος. Αυτς θλει να επιβλλει πση θυσα τη βοληση του, θλει να νικσει. Πιστεει τι δεν εναι απλ να απ τα στοιχεα του κσμου, αλλ τι ο διος εναι ο Κσμος 

Ο 20ος αινας με τους δο ευρωπακος μεγλους πολμους, την οικονομικ κρση του 1929 και τις ακραες ιδεολογες του, επισφργισε τον παρακμιακ κατφορο της Δσης.

Ο 21ος αινας βρσκει την Δση σε μεγλη κρση.  Η δυτικ Ευρπη με την εισαγωγ του Ευρ αντιμετωπζει δη κρση πελρια. Απ το 1990 η Θτσερ εχε προβλψει με βεβαιτητα τι το ενιαο νμισμα θα προκαλοσε την οικονομικ καταστροφ της Ευρπης διτι το ευρ δεν θα μποροσε να φιλοξενσει βιομηχανικς υπερδυνμεις πως η Γερμανα και μικρτερες χρες πως η Ελλδα. Μλιστα, εχε κνει και προβλψεις σχετικ με την οικονομικ πολιτικ της Ευρωπακς νωσης: τι δηλαδ η Γερμανα θα ποδηγετοσε τελικ την  ευρωπακ πολιτικ επιβλλοντας τις φοβες της για τον πληθωρισμ, γεγονς που θα απβαινε μοιραο για τις φτωχτερες χρες “γιατ θα καταστρψει τις αναποτελεσματικς οικονομες τους”, πως αναφρει και στην αυτοβιογραφα της.

Ο δικς μας Κωνσταντνος Κλμερ στο βιβλο του «Η μεγλη απτη του Ευρ»  κανε παρμοιες προβλψεις με τη Θτσερ. Σμερα, εμες οι λληνες βινουμε  στο πετσ μας τις συνπειες της παρακμιακς απφασης για την εισαγωγ του Ευρ.

Ο Spengler  προβλποντας την παρακμ της Δσης προβλεψε παρλληλα και τη γννηση ενς νου Πολιτισμο στην Ανατολ. Ειδικτερα τοποθετοσε  τη γννηση του νου πολιτισμο  στη Ρωσα.

Σμερα διαπιστνουμε τι κανε λθος. Ο νος πολιτισμς γεννιται πιο πρα απ τη Ρωσα, στις Χρες του Ειρηνικο Ωκεανο. Ο νος αυτς πολιτισμς πρε απ τη Δση την Να Τεχνολογα και την αναπτσσει με νταση και μφαση στην εξειδκευση. Η Κνα εξειδικεεται στο HARDWARE  και η Ινδα στο SOFTWARE.

Το κντρο της  παγκσμιας ισχος  μετακινεται σιγ - σιγ  απ τις Χρες του Ατλαντικο Ωκεανο – Δση  -  προς τις Χρες του Ειρηνικο Ωκεανο. Οι πρτες εναι ελλειμματικς και καταχρεωμνες οι δετερες πλεονασματικς και γεμτες ρεξη και ορμ για να μπουν στην πολιτιστικ πρωτοπορα του πλαντη.

 

Ο Δημτρης Δικος  εναι Ηλεκτρολγος- Μηχανολγος Μηχανικς του ΕΜΠ, πρην Βοηθς Γενικς Διευθυντς Επενδσεων του ΟΤΕ και μλος του συνδσμου πολιτν «Οι Φλοι της Ψηφιακς μεσης Δημοκρατας» .  Email:  diakodns@otenet.gr

 

 

 

 

2009-2012 ALL ABOUT WEB ( , Web development, )