Digital Direct Democracy
   
e-mail
-
-
 
- -
  - |
 
     
-  

 Απσπασμα απ το βιβλο: 

Erwin Schrödinger

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Εκδσεις: Π Τραυλς – Ε Κωσταρκη 1992

 

Επιστημονικ επιμλεια: Δρ. Θεοφνης Γραμμνος, Φυσικς

Μετφραση: Θεοφνης Γραμμνος, Μριος Βαρττας

 

 

 

 Μρος πρτο, Θμα 2ο :

Τα πρακτικ επιτεγματα της επιστμης τενουν να αναιρσουν την πραγματικ σημασα της

 

Θεωρ τις δημσιες διαλξεις, τις οποες, σμφωνα με τον κανονισμ του Ινστιτοτου, οφελουμε να δνουμε κθε χρνο, ως μσο για την εγκαθδρυση και την καθιρωση αυτς της επαφς στον μικρ μας τομα. Θεωρ, μλιστα, τι αυτς εναι ο αποκλειστικς σκοπς αυτν των διαλξεων. Ο στχος δεν εναι εκολος, καθς κποιος πρπει να διαθτει ως σημεο εκκνησης να ελχιστο γνωστικ υπβαθρο και, πως γνωρζετε, η επιστημονικ εκπαδευση αγνοεται σε σημαντικ βαθμ χι μνο στη μα στην λλη χρα, αλλ γενικ παρτι ββαια σε ορισμνες χρες αυτ συμβανει πιο ντονα απ’ τι αλλο. Πρκειται για να κακ που κληροδοτεται και μεταβιβζεται απ γενι σε γενι.

Η πλειοντητα των μορφωμνων ανθρπων δεν ενδιαφρεται για την επιστμη και δεν συνειδητοποιε τι η επιστημονικ γνση αποτελε μρος του υπβαθρου των ιδεωδν της ανθρπινης ζως. Πολλο - μσα στην πλρη γνοια τους περ του τι  πραγματικ εναι η επιστμη -  πιστεουν τι αυτ χει ως κριο σκοπ να εφευρσκει να συνεισφρει στην  εφερεση νων μηχανν που βελτινουν τις συνθκες ζως. Οι νθρωποι αυτο εναι τοιμοι να εκχωρσουν αυτ το ργο στους ειδικος, ακριβς πως παραδδουν τους υδραυλικος σωλνες προς επισκευ.

Αν το μλλον των παιδιν μας αποφασζεται απ ανθρπους αυτς της νοοτροπας, το αποτλεσμα θα εναι αναγκαστικ αυτ που περιγραψα προηγουμνως.

Βεβαως υπρχουν ιστορικο λγοι που εξηγον γιατ αυτ η στση απναντι στα πργματα δεσπζει ακμη. Η σχση της επιστμης με το ιδεαλιστικ υπβαθρο της ζως υπρξε ανκαθεν μεγλη, με πιθαν εξαρεση τον Μεσαωνα, ταν η επιστμη ταν ουσιαστικ ανπαρκτη στην Ευρπη. Ωστσο οφελουμε να ομολογσουμε τι και σε πρσφατες περιδους υπρξε μια νρκωση η οποα θα μποροσε να ξεγελσει εκολα κποιον και να τον ωθσει να υποτιμσει τον ιδεαλιστικ στχο της επιστμης. Τοποθετ αυτ τη νρκωση περπου στο δετερο μισ του 19ου  αινα. ταν μια περοδος τερστιας και εκρηκτικς ανπτυξης της επιστμης, παρλληλα με την οποα νθισαν και η βιομηχανα και η τεχνολογα. Οι τελευταες σκησαν τσο τρομερ επδραση πνω στα υλικ χαρακτηριστικ της ανθρπινης ζως, στε οι περισστεροι νθρωποι ξχασαν λους τους λλους συσχετισμος. Μλιστα τα πργματα πραν και χειρτερη τροπ. Η περφημη υλικ ανπτυξη οδγησε σε μια υλιστικ προοπτικ η οποα υπθεταν τι εχε προκψει απ τις νες επιστημονικς ανακαλψεις. Πιστεω τι κατ το πρτο μισ του 20ου   αινα, που εξπνευσε στις μρες μας,  αυτ τα γεγοντα συνβαλαν στη συνειδητ παραμληση της επιστμης σε λλους τομες. Και τοτο γιατ υπρχει πντοτε η χρονικ υστρηση ανμεσα στις απψεις των μορφωμνων ανθρπων και τη γνμη που διαμορφνει το ευρτερο κοιν σχετικ με τη θερηση των μορφωμνων. Δεν πιστεω τι 50 χρνια εναι υπερβολικ εκτμηση για τη μση διρκεια της χρονικς υστρησης.

πως και να χουν τα πργματα, τα τελευταα 50 χρνια – το πρτο μισ του 20ου  αινα  - εδαν μια ανπτυξη της επιστμης γενικ, και της Φυσικς ειδικτερα, η οποα δεν συγκρνεται με μγεθος της αλλαγς, συχν αποκαλομενης,  Ανθρπινης Κατστασης, πως την ορζει ο Δυτικς Πολιτισμς. Εμαι σχεδν ββαιος τι θα χρειαστον τουλχιστον λλα πενντα χρνια, ωστου το μορφωμνο τμμα του ευρτερου κοινο συνειδητοποισει αυτ την αλλαγ. Φυσικ δεν εμαι και τσο   αιθεροβμων στε να ελπζω τι με λγες δημσιες διαλξεις θα επιταχνω δραστικ αυτ τη διεργασα. μως, απ την λλη, αυτ η διαδικασα αφομοωσης δεν μπορε να γνει αυτματα. Πρπει να εργαστομε σκληρ προς αυτ την κατεθυνση. Στα πλασια της σκληρς αυτς εργασας αναγνωρζω το μερδιο μου, πιστεοντας τι και οι υπλοιποι  αναγνωρζουν το δικ τους.

Πρκειται για να μρος του σκοπο της παρξης μας .      

 

 

 

 

Σημεισεις της Ιστοσελδας

(1) Ο ρβιν Σρντιγκρ ( Erwin Schrödinger), εναι δισημος Αυστριακς Φυσικς που τιμθηκε με το βραβεο Νμπελ  για  τις εργασες του στη θεμελωση της Κβαντομηχανικς. Η «εξσωση του  Σρντιγκερ» αποτελε τον θεμελιδη νμο στην Κβαντομηχανικ, πως ο νμος του Νετωνα αποτελε το θεμελιδη νμο στην Κλασσικ Μηχανικ.

Διατπωσε σημαντικς φιλοσοφικς απψεις για  την επιστμη και τον ανθρωπισμ.

Γεννθηκε και πθανε στην Αυστρα (1887 – 1961) 

(2) Απ τα συγκλονιστικ μηνματα του παραπνω κειμνου σημαντικτερο νομζουμε πως εναι αυτ  που γρφει τελεινοντας την ομιλα του για την υποχρωση των ανθρπων γενικ και των «μορφωμνων» ειδικτερα. «Στα πλασια της σκληρς αυτς εργασας αναγνωρζω το μερδιο μου, πιστεοντας τι και οι υπλοιποι  αναγνωρζουν το δικ τους. Πρκειται για να μρος του σκοπο της παρξης μας».    Σγουρα αυτ ισχει και για τους φλους της ΨΑΔ

(3) Επιλογ, αντιγραφ και επιμλεια, απ το διαχειριστ της Ιστοσελδας Δ.Κ   

 

 

 

 

 

2009-2012 ALL ABOUT WEB ( , Web development, )