Digital Direct Democracy
   
e-mail
-
-
 
- -
  - |
 
     
-  

 

Σμφωνα με τα ιστορικ δεδομνα, που συνιστον την ονομαζμενη ιστορικ νομοτλεια, μετ την κατρρευση  κοινωνικοπολιτικν συστημτων η «Θε Ανγκη»  δημιουργε ριζικς αλλαγς σ’ αυτ  με τις οποες διασφαλζεται, προσωριν μεσοπρθεσμα, η επιβωση των πολιτν και η αντιμετπιση των κρισιμτερων προβλημτων τους.

Αυτ η ιστορικς νομοτλειας διαδικασα,  χει πραγματοποιηθε στο παρελθν με πορεα σε ναν απ τους ακλουθους τσσερεις δρμους:

  1. Το δρμο με το φωτισμνο ηγτη που φορει μαρο μανδα· το δρμο των μαρων ολοκληρωτικν καθεσττων. 
  2. Το δρμο με το φωτισμνο ηγτη που φορει κκκινο μανδα· το  δρμο των κκκινων ολοκληρωτικν καθεσττων
  3. Το δρμο των αντιπροσπων των πολιτν που εξελγησαν με κριτριο τις διακεκριμνες  πνευματικς και ηθικς  τους δυνμεις· το δρμο της υγιος αντιπροσωπευτικς δημοκρατας και
  4. Το δρμο των αρχντων και συγχρνως αρχομνων πολιτν· το δρμο της  Αθηνακς, της μεσης Δημοκρατας,  της οποας οι θεσμο  θα πρπει να προσαρμοσθον στα σημεριν δεδομνα, ιδιατερα αυτ της νας ψηφιακς τεχνολογας.  

Για την τεκμηρωση αυτς της ποψης μπορον να αναφερθον πολλ ιστορικ στοιχεα, μως εδ  θα περιορισθομε να θυμσουμε  τα ακλουθα τσσερα ιστορικ γεγοντα: 

1ο .Το καθεστς του Ναζισμο.   Μετ το τλος του 1ου παγκοσμου πολμου και κατ τη διρκεια της Δημοκρατας της Βαμρης  (1919-1933) επλθε κατρρευση του πολιτικοοικονομικο συστματος της Γερμανας και επεκρτησε ανεργα, πενα, και απγνωση .

Το 1933 το   Εθνικοσοσιαλιστικ κμμα του Αδλφου Χτλερ, υποσχμενο την επλυση αυτν των προβλημτων κρδισε τις εκλογς και ανλθε στην εξουσα. Βραχυπρθεσμα οι υποσχσεις των Ναζ  (το νομα εναι συντομογραφα του  ρου Nationalsozialismus, που σημανει  Εθνικοσοσιαλισμς ) τηρθηκαν με αποτλεσμα η συντριπτικ πλειοντητα των  Γερμανν να αποκαλε τον Χτλερ Φρερ ( Führer) που σημανει, ηγτης, καθοδηγητς, μεσσας. Το τελικ αποτελσματα της «Δημοκρατας» των Ναζ, του Ναζισμο  εναι γνωστ· ολοκληρωτικ καταστροφ της Γερμανας και ανυπολγιστες καταστροφς των Χωρν που λαβαν μρος στο 2ο παγκσμιο πλεμο εναντον υπρ των Γερμανν .

2ο .Το καθεστς του Σταλινισμο.  Μετ το θνατο του Λνιν, επεκρτησε στη Σοβιετικ νωση μια πολιτικοδεολογικ αντιπαρθεση με κριο εκφραστ τον Τρτσκι, η οποα δημιοργησε κνδυνο κατρρευσης του κομμουνιστικο οικοδομματος.  Στη δεκαετα του '30 ο Στλιν δωσε τλος σε αυτ την αντιπαρθεση,  με τα μτρα της Μεγλης Εκκαθρισης  (διαγραφς, φυλακσεις, εξορες, εκτελσεις, δολοφονες) εναντον , τσο των κομμουνιστν που διαφωνοσαν με τις επιλογς και τη νοοτροπα της κυραρχης τσης του κμματος, σο και των χιλιδων λλων πολιτν,  που, δικαως αδκως, κατηγορθηκαν για πολιτικ εγκλματα. Το ολοκληρωτικ καθεστς του Στλιν (Σταλινισμς) προσττευσε απ κατρρευση την νωση των Σοβιετικν Σοσιαλιστικν «Δημοκρατιν» (ΕΣΣΔ),  δωσε λσεις σε κοινωνικ/οικονομικ προβλματα και συνβαλε αποφασιστικ στη νικηφρο  κβαση του 2ου παγκοσμου πολμου κατ των Ναζ . Μετ το θνατο μως του Στλιν, ο Σταλινισμς  κατρρευσε συμπαρασροντας σε κατρρευση και την ΕΣΣΔ. Τα γεγοντα που συνδεψαν αυτ την κατρρευση εναι σχετικ πρσφατα και γνωστ. 

3ο .Το πργραμμα New Deal. Η παγκσμια οικονομικ κρση του 1929 – 1930 πληξε λες τις Χρες, αλλ πολ περισστερο πληξε τις ΗΠΑ, που οι επιχειρσεις, οι τρπεζες και τα εργοστσια κλειναν το να μετ το λλο. Οι νθρωποι στις ΗΠΑ βρθηκαν χωρς δουλει, χωρς πρους επιβωσης με αποτλεσμα να ακολουθσει πενα, απγνωση και εγκληματικτητα. Η πλρης κατρρευση του πολιτικοοικονομικο συστματος των ΗΠΑ ταν σε εξλιξη.

Η υπρβαση της κρσης και η επλυση των προβλημτων,  πραγματοποιθηκε  με την υλοποηση του προγρμματος  New Deal  (Να Συμφωνα)  του αεμνηστου προδρου Φραγκλνου Ροσβελτ, γνωστο για τις δημοκρατικς αρχς και ευαισθησες του. 

Το πργραμμα New Deal  εχε τους εξς βασικος στχους:

  • Διασφλιση εργασας στους ανργους και χι απλ χοργηση επιδομτων ανεργας.
  • Περιορισμ των σκοπων και ανθικων δαπανν (σπατλες) και χι λων ανεξαιρτως των δαπανν.
  • Κατργηση των ανθικων και παρασιτικν αμοιβν.
  • Δημιουργα θσεων εργασας σε τομες παραγωγικος.
  • Διαπραγμτευση/Συμφωνα με τα συνδικτα των εργαζομνων, για αποδοχ και στριξη της υλοποησης του προγρμματος. Ας σημειωθε τι τα συνδικτα ττε λειτουργοσαν ως εκπρσωποι των εργαζομνων και χι ως παραρτματα των πολιτικν κομμτων.

Η υλοποηση της Νας Συμφωνας  εχε τσο μεγλη επιτυχα,  ως προς το βαθμ αλλ και την ταχτητα υπρβασης της κρσης,  στε οι αρχς του New Deal να αποτελον σμερα χι απλ να αποδεκτ δγμα, αλλ να δγμα κατοχυρωμνο συνταγματικ σε πρα πολλ Κρτη. Η  New Deal αποτελε να απ τα κορυφαα επιτεγματα του θεσμο της αντιπροσπευσης · του θεσμο της αντιπροσωπευτικς δημοκρατας και του θεσμο του συνδικαλισμο. 

 

4ο . Η Κθοδος των Μυρων .  πως θα θυμονται οι παλιτεροι απ το μθημα του Γυμνασου  «Ιστορα Ξενοφντος -  Κθοδος των Μυρων»,  ο αδελφς του Βασιλι της Περσας Κρος, συγκντρωσε 13.000 λληνες μισθοφρους και 100.000 Ασιτες και βδισε εναντον του αδελφο του, βασιλι της Περσας Αρταξρξη, για να τον ανατρψει και να γνει αυτς βασιλις.

Στη μχη στα Κοναξα της Βαβυλνας (401 πΧ ), το στρτευμα της «Ανβασης του Κρου», με πρωταγωνιστς τους λληνες πολεμιστς, κατατρπωσε μεν τις πολυπληθστερες δυνμεις του Αρταξρξη, αλλ η εκστρατεα πρε τλος γιατ στη μχη αυτ σκοτθηκε ο Κρος.

Μετ το θνατο του Κρου, οι λληνες αποφσισαν να επιστρψουν στην Πατρδα τους, αλλ ο Αρταξρξης αποφσισε να τους εξοντσει, χωρς μως να συγκρουσθε ανοιχτ μαζ τους και να υποστε τις συνπειες της σγκρουσης.

χοντα απλυτη πεποθηση τι χωρς την καθοδγηση των ηγετν τους οι λληνες στρατιτες ταν καταδικασμνοι σε αφανισμ, συνθηκολγησε μαζ τους. Στη συνχεια κλεσε την ηγεσα των Ελλνων για να διαβουλευθε δθεν για τη συνθηκολγηση και τους θαντωσε λους· τον αρχηγ των Ελλνων Κλαρχο, 4 στρατηγος, 20 λοχαγος και 200 οπλτες που συνδευαν την ηγεσα των Ελλνων. Στην αντληψη του Πρση Βασιλι αυτ η πρξη ταν ισοδναμη με αφανισμ των περπου μυρων ( 10.000) Ελλνων στρατιωτν.

Αυτ του η στρατηγικ θα εχε απλυτη επιτυχα για τους με μοναρχικ νοοτροπα Πρσες , χι μως και για τους με δημοκρατικ νοοτροπα λληνες.

Μετ τη σφαγ των ηγετν τους οι λληνες πραν με δημοκρατικς διαδικασες αποφσεις για τον καλτερο τρπο επιστροφς τους στην πατρδα, επλεξαν ικανος αρχηγος  και κατφεραν να φθσουν στον  Εξεινο Πντο,  διασχζοντας ορεινς και δσβατες περιοχς ( τα βουν του σημερινο Κουρδιστν και Αρμενας ). Οι μριοι τελικ κατφεραν να πετχουν τον στχο τους και να φωνξουν το ιστορικ, «Θλαττα, Θλαττα».

Σε πρτη ανγνωση η επιτυχα των μυρων μοιζει να οφελεται στην στρατιωτικ κουλτορα  των Ελλνων.  Η στρατιωτικ μως κουλτορα εναι απλυτα συνδεδεμνη με την ηγεσα των στρατιωτν την οποα  αποκεφλισε ο Αρταξρξης. τσι σαν η βαθτερη αιτα της επιτυχας τους αναδεικνεται  η δημοκρατικ κουλτορα και νοοτροπα τους.

Η κθοδος των μυρων αποτελε να ακμη κορυφαο επτευγμα «της κουλτορας της πλης», του πνεματος της μεσης Δημοκρατας

 

Σχλια και συμπερσματα.

Απ τα προηγομενα και πολλ λλα ιστορικ γεγοντα, προκπτουν τα ακλουθα συμπερσματα:

1. Μετ απ τις καταρρεσεις πολιτικοκοινωνικν συστημτων,  ακολουθον   ριζικς αλλαγς που οδηγον: ετε σε δρμους ολοκληρωτικν καθεσττων  με πρσκαιρη ανρθωση και στη συνχεια ολικ κατρρευση (περιπτσεις 1 και 2), ετε σε  δρμους  υγιν δημοκρατικν συστημτων με ορθολογικ και μνιμη  ανρθωση  (περιπτσεις 3 και 4).

2.Η Εντροπα των συστημτων με πρσκαιρη ανρθωση και ολικ κατρρευση εναι ιδιαιτρως υψηλ, εν η εντροπα των συστημτων με ορθολογικ και μνιμη ανρθωση  χαμηλ.   Εναι σως χρσιμο να θυμσουμε τι η εντροπα εναι μεγστη στα ολοκληρωτικ καθεσττα, χαμηλ στα πολιτεματα αντιπροσωπευτικς δημοκρατας και ελαχστη στα πολιτεματα  μεσης Δημοκρατας[i].

Τα διφορα συστματα της Χρας μας ( δημσιας ασφλειας, οικονομας, υγεας, παιδεας, …), βρσκονται σμερα στα ρια της ολικς κατρρευσης, εν οι προσπθειες  ανρθωσης  χουν μικρ αποτελεσματικτητα. Αυτ σημανει τι οι λληνες σντομα θα  χρειασθε  να επιλξουν  ναν απ τους τσσερεις δρμους που προαναφρθηκαν.

Αυτ ακριβς η επιλογ - και χι η επιλογ εντς εκτς της Ευρωζνης -  αποτελε το μεζον πρβλημα των Ελλνων. Αν η εντροπα του συστματος παραμενει στα σημεριν εππεδα, η πλρης κατρρευση θα επλθει ετε εμαστε μσα εξω απ την Ευρωζνη. Αλλ και αντιστρφως. Αν η εντροπα ελαττωθε η κρση θα αντιμετωπισθε ετε εμαστε μσα εξω απ αυτ

 

Δρμος της σωτηρας εναι αυτς της χαμηλς εντροπας.

Οι δο πρτοι δρμοι των ολοκληρωτικν καθεσττων, των καθεσττων μγιστης εντροπας, οδηγον με ιστορικ νομοτλεια στην ολικ κατρρευση και καταστροφ.

Ο τρτος  δρμος του New Deal  παρουσιζει σμερα στη χρα μας  σημαντικς ως αξεπραστες δυσχρειες, που οφελονται στη  μεγλη φθορ και απαξωση, τσο του συστματος των αντιπροσπων των  πολιτν,  σο και του συστματος των αντιπροσπων των εργαζομνων. Η εντροπα τους αυξθηκε πολ και η εξυγανσης τους εναι απθανη. Τα δο αυτ συστματα, που κποτε ταν ανεξρτητα, αλλ με ευθνη του πολιτικο συστματος  ταυτστηκαν, γιναν συνυπεθυνα της κρσης.

Ο τταρτος δρμος συνεπς,  ο δρμος της χαμηλτερης εντροπας, εναι ο μνος δρμος που μπορε να οδηγσει, με νομοτελειακ  βεβαιτητα,  στην υπρβαση της κρσης και στη σωτηρα των πολιτν.

Μακρι  οι σημερινο αντιπρσωποι των πολιτν να πιστψουν τι ο δρμος που μχρι τρα ακλοθησαν τλειωσε οριστικ. Μακρι να συσπειρωθον γρω απ να Νο Κλεισθνη και με χημα τις δυναττητες της τεχνολογας να δημιουργσουν τις προποθσεις για πορεα στον τταρτο δρμο· στο δρμο των θεσμν της Αθηνακς Δημοκρατας, που φυσικ θα προσαρμοσθον στα πολιτικ, οικονομικ και τεχνολογικ δεδομνα του 21ου αινα.[i] Στα πολιτικ συστματα η εντροπα μπορε να εκφρασθε με το βαθμ συγκντρωσης της εξουσας (μεγλη συγκντρωση σημανει υψηλ εντροπα) και ο νμος της εντροπας  να διατυπωθε ως ακολοθως. « λες οι αυθρμητες διεργασες γνονται προς την κατεθυνση της αξησης της  συγκντρωσης εξουσας».  Δημοσθνης  Κυριαζς, «Η μεση Δημοκρατα στη Τηλρια»,  Εκδσεις Πατκη 2005, σελδες, 60-62 και 78-79

 

 

2009-2012 ALL ABOUT WEB ( , Web development, )