Digital Direct Democracy
   
e-mail
-
-
 
- -
  - |
 
     
-  

 

 «Η φιλοχρηματα της Περσικς Μοναρχας[i]  εχε καταδικσει τον τπο σε πιστωτικ αναιμα. Ο Αλξανδρος, με καλ μελετημνες δσεις, ριξε τ’ αποθματ του στην κυκλοφορα, πως στλνει παντο το αμα η καρδι, και διπλασασε την εμπορικ κνηση. Με σκοπ να κρατσει την αγλη του σαν Μεγλος Βασιλις, συνχισε τις συνθειες και τα ξοδα της Περσικς αυλς, περιορζοντας μνο την εξωφρενικ πολυτλεια της κουζνας (300 μγειροι και 1.000 τραπεζοκμοι) και καταργντας το χαρμι.

Τις οικονομες μως που κανε τις σπαταλοσε σε πολυξοδες καλλιτεχνικς εορτς και κλασικος αγνες, γιατ καλοσε απ παντο, ως και απ τη Σικελα, τους διασημτερους ηθοποιος, αθλητς και μουσικος. Στον Αριστοτλη στειλε 8 εκατομμρια χρυσς δραχμς για να εξακολουθσει τις ρευνς του, ποσ σπουδαο, που σπνια δνεται και σμερα σε επιστημονικ Ιδρματα.

Χρισε και στην Ακαδημα του Πλτωνα πενντα τλαντα θλοντας να βοηθσει κθε πηγ γνσης και σοφας.

Χρηματοδτησε βιβλιοθκες κι επιστημονικς ρευνες. Αλληλογραφοσε με τους φιλοσφους Ξενοκρτη και Θεπομπο. Επειδ δεν εχε πια ανγκη απ χρματα, απαγρευε να πουλον στα σκλαβοπζαρα εχθρικος πληθυσμος, συνθεια που αποτελοσε ττε σοβαρ εισδημα κθε πολμου. λες αυτς οι μεταρρυθμσεις φανερνουν πως ο Αλξανδρος κτεχε το χρισμα να εφευρσκει στω να εφαρμζει πρωττυπα οικονομικ μτρα που παρουσιζονταν σε ασυνθιστες για τη μακεδονικ περα καταστσεις». (Μγας Αλξανδρος  Χρ. Ζαλοκστα,  σελ. 134, Εκδσεις ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΝ  ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ 1996)

 

Διαβζοντας αυτ το μικρ απσπασμα, καταλαβανουμε πσο λθος εναι η μικρπνοη πολιτικ της Ε.Ε. με μπροστρησα την Γερμανα και αρχηγ την Α. Μρκελ.

Μας οδηγον κατ’ ευθεαν στον Κεδα, με την σκληρ λιττητα που εφαρμζουν.

Πς φτασαν οι Ευρωπακο Λαο, να ανχονται ττοιες πολιτικς; Σε ποιους χρωστμε οι εργαζμενοι;

Εμαστε ο αρχαιτερος πολιτισμς πνω στη Γη και τρα τα ανδρεκελα που μας κυβερννε, οι υπηρτες του χρματος, (απ κυρους τους κατντησε δολους του), καταστρφουν με αστραπιαα ταχτητα, ,τι αινες τρα χτστηκε με κπο και θυσες απ τους λαος.

Η επιστμη και η τεχνολογα φτασαν στο απγει τους, και αντ να εναι οι βοηθο μας για καλτερη ζω, για το «ευ ζην», που λεγε ο Αριστοτλης, γιναν οι δμιο μας!

Η Ελλδα πρεπε να εχε κηρυχθε απ την UNESCO ως προστατευμενη πνευματικ χρα, και να εχαν ιδρυθε Πανεπιστμια, για να διδσκονται η αρχαα ελληνικ φιλοσοφα και λες οι επιστμες και οι τχνες. Γλυπτικ, Θατρο, Μουσικ, Χορς. Αντ γι’ αυτ μας μεττρεψαν σε μια χαβοζα! Και λα αυτ για την απληστα του χρματος των κυβερνντων! «Η απληστα του κρδους» , (Σωκρτης).

Η ουσα της Δημοκρατας χθηκε και μνο να ξερ νομα μεινε!

Ο Ζαν-Λικ Γκοντρ επε σε μα συνντευξ του: «Η Ελλδα δεν χρωστει τποτα. Διτι κθε φορ που κποιος νθρωπος πνω στον Πλαντη χρησιμοποιε τη λξη «επομνως», πρπει να πληρνει στην Ελλδα πνευματικ δικαιματα, για τον αποδεικτικ συλλογισμ του Αριστοτλη, που πνω του στηρζεται το λογικ οικοδμημα του παγκσμιου πολιτισμο».

Χωρς τη «Λογικ» του Αριστοτλη, δεν θα εχαμε φθσει στους υπολογιστς, και στην Κοινωνα της Πληροφορας, γιατ τα προγρμματα υπολογιστν μνο με το «επομνως» μπορον και δουλεουν (απ την περα μου ως Προγραμματστρια   Η/Υ).

«Επομνως; Επειδ εναι κπως δσκολο να ζητσουμε τα ρστα απ τον Αριστοτλη, συνεχζει ο κ. Ζαν-Λικ Γκοντρ, τα ζητμε απ τον Γιργο. Ο οποος επστρεψε δθεν θριαμβευτς απ την Ευρπη, χοντας λβει και το νο δνειο, το νο επιτκιο, την υποθκευση της δημσιας περιουσας, την τοποθτηση ξνων ελεγκτν στα υπουργεα και την καταχρωση λλων δο γενεν, μαζ με τη φοβερ δλωση της ΜΕΡΚΕΛ: «Δεν χαρζουμε λεφτ στην Ελλδα. ,τι της δνουμε, τα παρνουμε πσω πολλαπλσια»!!!! Τα επε λα!!!

 

μως στην Οικουμενικ  Διακρυξη για τα Ανθρπινα Δικαιματα (ΟΗΕ, 1948) ορζονται:

ρθρο 4ο Κανες δεν επιτρπεται να ζει υπ καθεστς δουλεας, ολικς μερικς, η δουλεα και το δουλεμπριο, υπ οιαδποτε μορφ, πρπει να απαγορεονται.

ρθρο 23ο Καθνας χει δικαωμα στην εργασα, στην ελεθερη επιλογ επαγγλματος, σε δκαιες και ικανοποιητικς συνθκες εργασας πως και στην προστασα απ την ανεργα.

 

λλο να παρδειγμα ενντια στην γρια λιττητα και την δικη φορολογα μας:

«Η φορολογα του Περικλ, του Ολμπιου σοσιαλιστ – λα τα βρη τα βαστν οι πλοσιοι, τποτα δεν πληρνουν οι φτωχο.

Η αντθεση ανμεσα στον παραλ και στο φουκαρ σιγ-σιγ ελαττνεται, η στρηση ξεπερν τη ζητιανι, το πλθος απ χλος νοικοκυρεεται. Η διοκηση του Περικλ, αυτο του βασιλι δχως κορνα, σο κι αν ταν προσωπικ, αποτελοσε για λους εκδλωση της κοινς γνμης, και για τοτο η υποταγ στους νμους δεν εχε τποτα το ανελεθερο.

Ο πολτης νιωθε τον εαυτ του σαν πραγματικ μρος του συνλου.

Τλος οργνωσε ο Ολμπιος και τον Τουρισμ, με το να καθιερσει για λους τους μνες του χρνου αγνες κι εορτς, που τραβοσαν προς την πλη πμπολλους ξνους. Αυτ το παινεεται ο διος στον Επιτφιο Λγο του.

ρισε να γνονται και μουσικο αγνες, γι’ αυτ οικοδμησε το Ωδεο… Νομοθτησε χορευτικος αγνες και υποστριξε λογς-λογς αθλητικς εορτς. Ακμα και τρεις διαγωνισμο καλλονς γνονται στο στυ, τρεις χωριστο, για γυνακες, γροντες και μωρουδλια.

Πριν απ τον Πελοποννησιακ πλεμο η Αθνα λμπει, χι μνο με τις ανυπρβλητες οικοδομς και τους ναος τους, αλλ με τους δημοκρατικος νμους, τα πανηγρια και την πνευματικτητ της.

Μαζ με τα προντα, τα φορτηγ της μεταφρουν στα πρατα του κσμου την τχνη, την ποηση και τις παραδσεις των Αθηνν». ( Σωκρτης Χρ. Ζαλοκστα)

 

Απ το 1996 ο Κλοντ Ζιλιν –και χι μνον αυτς διαπστωνε: «Αυτ που βλπουμε σμερα εναι νας αποχαλινωμνος νεοφιλελευθερισμς, που προκαλε περισστερα σκνδαλα απ’ ,τι προδο.

Εναι σγουρα καιρς, η Δημοκρατα, ανακτντας τα δικαιματ της, ν’ ανακαλψει καινοργιους κανονισμος, που θα αναπροσανατολσουν την οικονομικ δραστηριτητα στην υπηρεσα του συμφροντος των περισσοτρων».

«Μην ξεχσεις ποτ πως δε νικ το πλθος, παρ η ψυχ, η θληση της Νκης». Σωκρτης

 «Οι κοντμυαλοι, δεν μπορον να καταλβουν το πσο μκρυνε ο κσμος». AZIZ NEΣΙΝ και μλιστα σμερα στην εποχ του INTERNET!

 

Προς τους κυβερνντες[ii]:

- «Εγ επε ο Σωκρτης, πιστεω πως, αν νας βοσκς κανε τις αγελδες του χειρτερες και λιγτερες, ο διος θα ομολογοσε πως εναι κακς γελαδρης. Μα θα παραξενευμουν ακμα περισστερο αν καννας, αφο αναλβαινε την αρχ μιας χρας κι κανε τους πολτες λιγτερους και φτωχτερους, δεν παραδεχταν πως εναι κακς ρχοντας, στε να παραιτηθε απ μνος του». ( Σωκρτης σελ. 293 Χρστου Ζαλοκστα).

«Και μην ξεχνς ολονυχτς, βοηθν κι αποθαμνοι»….

 

 

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΡΠΑΝΕ ΤΟ ΦΑ ΑΠ’ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Κηρχνουν τη λιττητα.

Αυτο που παρνουν λα τα δοσματα

ζητν θυσες.

Οι χορττοι μιλν στους πεινασμνους

για τις μεγλες εποχς που θα ’ρθουν.

Αυτο που τη χρα σρνουνε στην βυσσο

λεν πως η τχνη να κυβερνς το Λα

εναι πρα πολ δσκολη

για τους ανθρπους του Λαο.

 

Μπρτολτ  Μπρεχτ

 

 



[i] Συνειρμικ παραπομπ σε Γερμανα – Μρκελ  

[ii] Σμερα οι Κυβερνντες εναι: Σαμαρς, Βενιζλος, Κουβλης

 

Η Αναστασα Καρανκα εναι προγραμματστρια ΗΥ , μλος του συνδσμου των Φλων της Ψηφιακς μεσης Δημοκρατας. Τηλ 6945957343

 

 

2009-2012 ALL ABOUT WEB ( , Web development, )