Digital Direct Democracy
   
e-mail
-
-
 
- -
  - |
 
     
-  

 

«Οκαδε» ταν το σνθημα του κμματος των βασιλοφρνων, κμμα Ηνωμνης Αντιπολτευσης, που νκησε στις εκλογς της 1ης Νοεμβρου 1920. Να θυμσουμε τι στις εκλογς αυτς νικθηκε το κμμα των Φιλελευθρων και ο  πρεδρος  του κμματος Ελευθριος Βενιζλος δεν εκλχτηκε  βουλευτς.  

 

Η ιστορα του Οκαδε

Οι βαλκανικο πλεμοι του 1912- 1913 διπλασασαν περπου την γεωγραφικ κταση και τον πληθυσμ της Ελλδας και αναβθμισαν την οργνωση και  το φρνημα των Ελλνων, που εχαν σοβαρ πληγε απ τον Ελληνοτουρκικ πλεμο του 1897. Το 12-13 αποτελε φωτειν παρδειγμα για το τι μπορον να πετχουν οι λληνες ταν χουν κοινος στχους· ταν  εναι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

Τα χρνια που ακολοθησαν 1914-1917 αποτελον τις μαρες σελδες της Ελληνικς Ιστορας που χουν τον ττλο: Εθνικς Διχασμς. Αιτα του εθνικο διχασμο εναι η διαφορετικ εκτμηση για το με ποιους  συνφερε να συμπορευτε η Ελλδα κατ τον  Α Παγκσμιο Πλεμο (1914-1918)  · με την Αντντ  (Αγγλα, Γλλια, Ρωσα και λλες) πως υποστριζε ο Βενιζλος  με τις Κεντρικς Δυνμεις (Γερμανα, Αυστρα και λλες) πως υποστριζε ο Βασιλις Κωνσταντνος. Εναι γεγονς τι στην αρχ του πολμου και οι δυο υποστριξαν την ουδετερτητα της Χρας, σντομα μως γινε κατανοητ τι η ουδετερτητα δεν μποροσε να διατηρηθε.  τσι,  πρεπε η  Ελλδα να προβλψει και να αποφασσει κατεπειγντως,  με ποιους συμμχους θα υπηρετοντο καλλτερα τα συμφροντα των Ελλνων. Πρβλεψη μως  με βεβαιτητα ( με 100% πιθαντητα)  δεν υπρχει. Υπρχει πρβλεψη που χει τη μεγαλτερη πιθαντητα απ τις λλες προβλψεις.  πως αποδεχτηκε  απ την εξλιξη  του πολμου, ττοια πρβλεψη ταν η του Βενιζλου.

πως συμβανει σε κθε πλεμο, τσι και στον  Α Παγκσμιο Πλεμο, λλοτε νικοσε η Ανταντ και  λλοτε οι αντπαλοι της, τσο στις  μχες στο δυτικ, σο και ανατολικ (βαλκανικ) μτωπο,. Το 2016 η ουδτερη  Ελλδα υποχρεθηκε απ τις Κεντρικς Δυνμεις  (Γερμανα- Βουλγαρα) , να παραδσει σ’ αυτος, χωρς πλεμο,  την Καβλα, τα οχυρ  Ρουπελ και τα πλα του   Δ Σματος  Στρατο, που εχε δρα την Καβλα.  Το Δ Σμα Στρατο  της ουδτερης Ελλδας  μεταφρθηκε σσσωμο  στο Κλαιρλιτς της Γερμανας για να …φιλοξενηθε(!!). Τα κρτη της Ανταντ, οτε ενοχλθηκαν οτε αντδρασαν παρ’ τι η Ελλδα ανεπισμως  εχε διευκολνει την Ανταντ.  

Τα γεγοντα της Καβλας και του Ροπελ καθς η πρθεση των Γλλων ( της Αντντ)  να εκχωρσουν τη Θεσσαλονκη στους Σρβους (πρτο βμα η προωθομενη αντικατσταση  του λληνα Νομρχη Θεσσαλονκης με Σρβο), οδγησαν αυτος που πολμησαν για να ελευθερωθε η Μακεδονα να αντιδρσουν δυναμικ  στις επιλογς της κυβρνησης των Αθηνν· να δημιουργσουν το Κνημα της Εθνικς μυνας  και  το 1917 την  Κυβρνηση της  Θεσσαλονκης . Στη συνχεια, η κυβρνηση «της Εθνικς Αμνης», ενισχθηκε με την προσχρηση και μετβαση στη Θεσσαλονκη  του Βενιζλου,  πολλν  στρατιωτικν και ιδως πολλν πολεμιστν του 12-13.

 Η Χρα διχστηκε. Η καταστροφ της Ελλδας και λων αυτν που κερδσαμε το 12-13 εχε αρχσει.

Τον Ιονιο του 1917 ο Βασιλις Κωνσταντνος ενπιον του κινδνου αιματοχυσας, αλλ και της πισεως που σκησαν οι κυβερνσεις της Ανταντ, παρατθηκε αφνοντας  στη θση του τον δευτερτοκο γι του Αλξανδρο, ο ποιος χαιρε της εμπιστοσνης της Ανταντ. Τον διο μνα ο Βενιζλος ρχεται απ τη Θεσσαλονκη στην Αθνα, ανακαλε το διταγμα διλυσης της Βουλς του 1915 και σχηματζει Κυβρνηση με την επαναφορ σε ισχ της Βουλς  του 1915. Αυτ η βουλ ονομσθηκε ειρωνικ «Βουλ των Λαζρων». Στις 15 Ιονιου 1917 η Ελλδα μπανει στον πλεμο ως σμμαχος της Αντντ και επισημοποιε την κρυξη πλεμου που εχε κνει η επαναστατικ και προσωριν κυβρνηση της Θεσσαλονκης.

Μετ απ 17 περπου μνες, Νομβριος 1918, τελεινει ο Α παγκσμιος Πλεμος με νκη της Ανταντ,  των ΗΠΑ και των λλων Χωρν που εχαν μπει στον πλεμο.  Μεταξ των νικητν, πρλαβε  στο τσακ να  εναι και η Ελλδα και να  δικαιοται τα «λφυρα του νικητ».  Αυτ γινε με  τη  Συνθκη των Σεβρν του 1920. Με τη συνθκη αυτ η Ελλδα,  παιρνε τη Δυτικ και Ανατολικ Θρκη, τα νησι μβρο και Τνεδο, επικρωνε την κυριαρχα της στα λλα νησι του Αιγαου που κατεχε απ το 1913 και αναλμβανε το ρλο τοποτηρητ στη Σμρνη και  σε μια σχετικ μικρ περιοχ της Ιωνας.

Τα γεγοντα που ακολοθησαν θυμζουν το απφθεγμα της λακς σοφας: Ο μεγαλτερος εχθρς του καλο εναι το καλτερο. τσι δεν προσπαθσαμε να σιγουρψουμε τα ββαια κρδη(Δυτικ, Ανατολικ Θρκη κλπ), αλλ το ενδιαφρον μας συγκεντρθηκε στα αμφιλεγμενα κρδη· στο ρλο της Ελλδας ως  τοποτηρητ στην περιοχ της Σμρνης, με προοπτικ τη μελλοντικ ( μετ απ 5 τη και κατπιν δημοψηφσματος),  προσρτηση της στην Ελλδα.  Η επιλογ αυτ,  ικανοποιοσε μεν  τους συναισθηματικος πθους των Ελλνων, αλλ εχε ευνητες μεγλες δυσχρειες, που εχαν επισημανθε απ πολιτικος και στρατιωτικος,  με ποιο γνωστ τον Ιωννη Μεταξ.

Αναλυτικτερα τα γεγοντα χουν ως ακολοθως:  Τον Μιο του 1919, μετ απ απφαση των συμμχων (Αγγλας,  Γαλλας, Ιταλας, ΗΠΑ),  η οποα αποτλεσε ρο της υπογραφεσης τον Αγουστο του 1920 συνθκης των Σεβρν, η Ελλδα στειλε στρατ στη Σμρνη, με σκοπ/εντολ των συμμχων, την  αστυνμευση  της Σμρνης και μιας  σχετικ μικρς περιοχς, μχρι να καθοριστε η οριστικ τχη της.

Ο Ελληνικς στρατς  τυχε θερμς και ενθουσιδους υποδοχς απ τους λληνες που ζοσαν στην περιοχ της Σμρνης εδ και τρεις  χιλιδες χρνια. Ο ενθουσιασμς αυτς γννησε πριμες προσδοκες στην Κυβρνηση, πως φανεται και απ την απφαση της να  ιδρσει Πανεπιστμιο στη Σμρνη, αναθτοντας την οργνωση της δρυσης του, στο δισημο  λληνα μαθηματικ Καραθεοδωρ.  Υπενθυμζεται  τι το Πανεπιστμιο Θεσσαλονκης ιδρθηκε αργτερα,  το 1925.

Αποτλεσμα : Τα κμματα και οι πολτες, αντ να αγωνισθον  λοι μαζ  για την  οριστικ παραλαβ και διασφλιση των  κερδν απ τον πλεμο,  ρχισαν να μαλνουν για το εν η αποδοχ  και η  διασφλιση των κερδν συνφερε την Ελλδα!!! Πολιτικο και πολτες  χωρστηκαν σε δο ομδες· στους Βενιζελικος που θελαν τη μεγλη Ελλδα  και στους Βασιλφρονες  που θελαν τη μικρ και ντιμη Ελλδα. Κτι ανλογο με αυτ που επιχειρεται να γνει και σμερα· να διχασθε η Ελλδα σε μνημονιακος και αντιμνημονιακος.     

 Το επιχερημα που οι Βασιλφρονες χρησιμοποησαν για να προυν τη ψφο των πολιτν και να γνουν κυβρνηση, ταν η ανγκη επιστροφς στην πατρδα των στρατιωτν που πολεμοσαν πρα απ τα σνορα του Ελληνικο κρτους. Αυτ το επιχερημα συνοψσθηκε στο  σνθημα του κμματος των βασιλοφρνων: ΟΙΚΑΔΕ.

Με χημα το ΟΙΚΑΔΕ η αντιπολτευση του Βενιζλου κρδισε τις εκλογς της 1ης Νοεμβρου 1920 και ανλαβε την κυβρνηση της χρας. μως αντ να πραγματοποισει  το Οκαδε που υποσχθηκε, πραξε τα ακλουθα, που εναι τα εκ διαμτρου αντθετα των προεκλογικν υποσχσεων της: (1) Αξησε το στρατ, περπου τον διπλασασε, που ταν στη Σμρνη και (2) Με μονομερ απφαση της (χωρς συμφωνα με τους συμμχους) προλασε πολ πραν της  περιοχς που οι σμμαχοι και η συνθκη ριζαν·  προλασε μχρι το Σαγγριο ποταμ, 40 χιλιμετρα ξω απ την γκυρα.

Τα γεγοντα που ακολοθησαν εναι γνωστ και χουν τον ττλο: Μικρασιατικ  Καταστροφ.  Ο ρος καταστροφ χρησιμοποιεται  για πρτη φορ στην τριν χιλιδων ετν ιστορα των Ελλνων.

 

Η Νομοτλεια της Ιστορας και τα διδγματα του Οκαδε

Η  ποψη τι η γνση των πραγματικν γεγοντων του παρελθντος  (της αληθινς  Ιστορας), οδηγε σε αξιπιστες προβλψεις των  γεγοντων του μλλοντος, εναι γνωστ σαν το δγμα της νομοτλειας της ιστορας. Στη λογικ του ντετερμινισμο (αιτιοκρατας), το δγμα αυτ εναι το αυτονητο συμπρασμα τι:  «διες αιτες δημιουργον δια αποτελσματα».   Να θυμσουμε τι νας απ τους μεγλους υποστηρικτς αυτο του δγματος εναι ο Θουκυδδης που διακρυξε τι «Πρτο καθκον του Ιστορικο εναι να αναζητε την αλθεια με πεσμονα επιμον». Προφανς τι το δγμα της νομοτλειας ισχει μον για την Αληθιν Ιστορα.

 Με τις δυναττητες ενς πολτη που οι γνσεις και εμπειρες του δεν ανκουν στον τομα των «καθ’ λην αρμοδων επιστημν»,  προσπαθσαμε να αναζητσουμε τα πραγματικ γεγοντα,  τις αληθινς πρξεις  και χι τον κρυφ σκοπ αυτν των πρξεων. Αυτ γινε γιατ  πως γρφει ο Καζαντζκης,   οι νθρωποι κρνονται μνο απ τις πρξεις τους,  εν οι Θεο απ τον κρυφ σκοπ των πρξεων τους, που ουσιαστικ σημανει τι οι Θεο δεν κρνονται.  Σμερα οι πολτες/οπαδο κποιου κμματος, κρνουν απ τον κρυφ σκοπ των πρξεων τους, χι τους Θεος, αλλ τους  πολιτικος των οποων εναι οπαδο!!.

Με ττοιες σκψεις και με τις δυναττητες του απλο πολτη,  καταλξαμε στο συμπρασμα τι οι δεσπζουσες αιτες της Μικρασιατικς Καταστροφς  ταν:(1) Η αντφαση μεταξ, της υπσχεσης του Οκαδε και των πρξεων διτι αυτ  κατστρεψε τη συνοχ των πολιτν και την εμπιστοσνη τους στους κυβερνντες και (2) Οι μονομερες πρξεις ( πρξεις αντθετες με τις αποφσεις των συμμχων),  που οι σμμαχοι τις αντιμετπισαν με ιδιοτλεια, αυστηρτητα και αλαζονεα· με την αλαζονεα του μεγλου και ισχυρο.

 

Συνειρμο - συμπρασμα

Σμερα βινουμε καταστσεις σαν αυτς που προαναφρθηκαν ως δεσπζουσες αιτες της καταστροφς.  Βινουμε:  (1) Την αντφαση μεταξ προεκλογικν υποσχσεων -  πρξεων που χει μεγαλτερη νταση και ερος απ αυτ του Οκαδε γιατ  περιλαμβνει, κατργηση των μνημονων,  κατργηση του ΕΝΦΙΑ, αξηση των βασικν μισθν, αξηση …  (2) Την  θερηση των μονομερν πρξεων ως γενναιτητα και  εθνικ αξιοπρπεια. Ευτυχς σμερα, οι μονομερες πρξεις χουν  περιορισθε σε ρητορεες και τσι η «νομοτλεια της ιστορας», εναι μεν προ των θυρν, αλλ δεν δρασε.  

Μακρι οι πολιτικο και οι πολτες να πιστψουν στη νομοτλεια της ιστορας, να διδαχθον απ την ιστορα του Οκαδε και να αποτρψουν  μια δετερη καταστροφ.

Μακρι οι πολτες να πιστψουν τι νομοτελειακ αποτλεσμα  του λακισμο εναι η καταστροφ,  ανεξρτητα αν ο λακισμς εναι δεξις, πως συνβη με την κυβρνηση του «Οκαδε»,  εναι αριστερς,  πως συμβανει σμερα με την κυβρνηση του «Με να Νμο και να ρθρο ...

 

 

2009-2012 ALL ABOUT WEB ( , Web development, )