Digital Direct Democracy
   
e-mail
-
-
 
- -
  - |
 
     
-  

.

-

Για το στοιχει η μαγστρα τους συμβολεψε

το βλτο να χαλσουν και να φγει·

κι αλθεια φντας βθυναν την κοτη του στο κθε κεφαλβρυσο

και  κψαν καλμια και ρακτες και τα σλινα

και σραν τα σαπνερα στις κοτες,

κανες το μογκρισμα τους δεν ματκουσε.

Και πλι με τα ατρμητα ρματ τους,

απ τους Σβαλιτες πραν το «Πριτικο»

και απ τους Δαδιτες «Φτρη» και «Πετρλα».

 

Οι παραπνω στχοι  εναι απσπασμα απ το βιβλο του «Ποιητ της Αγραννης» Γιννη Κοφνη,  « Η Φων της Πατρδας» . Εκδσεις Λ. ΚΑΡΑΒΙΑ 1968.

Το κεμενο μας το στειλε ο φλος μας και φλος της ΨΑΔ  Γιννης Καμρας PhD οικονομολγος, πρην  επτροπος στην Τρπεζα Κρτης,  που κατγεται απ την Αγριανη (Λιλαα).

Τι σχση μως μπορε να χει η αντιμετπιση του «στοιχειο του βλτου»  με τις ιδες της ΨΑΔ ; Εναι αυτ το θμα συμβατ με τον Κανονισμ Λειτουργας της ιστοσελδας www.dd-democracy.gr ;

Για να απαντσετε στο ερτημα αυτ, προφανς,  χρειζεται να ξρετε κποια περισστερα στοιχεα για το μθο του βλτου της Λιλαας.

 

Απ αυτ που εχα ακοσει ως καταγμενη απ την δια περιοχ ,την Αμφκλεια, αλλ κυρως απ αυτ που μας επε ο φλος μας Γιννης Καμρας, συγκεντρθηκαν τα ακλουθα στοιχεα για το μθο.

Η Λιλαα. πιο γνωστ ως Αγριανη , εναι να απ τα τρα χωρι που βρσκονται  στις πλαγις του Παρνασσο εν τα χωρφια των κατοκων τους βρσκονται στη μικρ κοιλδα του Κηφισο. Τα λλα δο χωρι εναι η Αμφκλεια (Δαδ) και το Πολδροσο (Σουβλα) . σως να τα χετε επισκεφθε γιατ και μορφα και κοντ στο χιονοδρομικ κντρο Παρνασσο εναι.

Στην  Αμφκλεια και το Πολδροσο το κλμα εναι ξηρ και υγιειν εν η περιοχ δεν χει κουνοπια, που εναι φορες της ελονοσας, της νσου του λους.

Αντθετα στη Λιλαια λγω του λους που υπρχε, το κλμα ταν ανθυγιειν και η περιοχ γεμτη απ κουνοπια/ φορες της ελονοσας.

Οι κτοικοι της Λιλαας  του16ου αινα αντιλαμβανντανε τι η αιτα της αρρστιας και της ταλαιπωρας  τους  ταν κποιο «στοιχει» που τρεφε ο βλτος· σμερα το στοχει χει  το νομα κουνοπια.

Ττε, προσπαθοσαν να διξουν το στοιχει με ξρκια, παρακλσεις και προσευχς, αλλ το στοιχει χι μνο δεν πθαινε αλλ θριευε. τσι αποφσισαν να καλσουν μια μαγστρα απ τα Σλωνα, για να τους πει πως θα σκοτσουν το θερι του βλτου.  Κποιοι μλιστα λγανε πως η μαγστρα γνριζε πολλ γιατ ταν απ το σι της Πυθας, της ιρειας  του Απλλωνα στο μαντεο των Δελφν, που ως γνωστ βρσκεται στην περιοχ αυτ.

Η μαγστρα πγε στη Λιλαα και σε αντθεση με τους χρησμος που διδε η Πυθα, αυτ τους δωσε το σαφ και χι διφορομενο χρησμ : Να αποξηρνετε το λος στλνοντας τα νερ του  στο ποτμι.

Αυτ και πραξαν οι κτοικοι της Λιλαας και απ ττε  «κανες το μογκρισμα τους δεν ματκουσε».

Ακμη, ταν οι νθρωποι απαλλχτηκαν απ’ το «στοιχει»,  γιναν πιο δραστριοι και αποτελεσματικο και τσι πραν ξαν:  απ τους Σουβαλιτες το «Πριτικο» και απ τους Δαδιτες, τη «Φτρη» και την «Πετρλα».Τα τρα αυτ μρη μχρι ττε τα καλλιεργοσαν  οι υγιστεροι, εργατικτεροι και πιο δραστριοι γετονες τους.

χω την γνμη τι τα «στοιχει» του σημερινο πολιτικο βλτου, μνο με τον διο τρπο μπορον να φγουν · με την παροχτευση των «σαπνερων» στο ποτμι· με την παροχτευση της απλυτης εξουσας των ολγων στο ποτμι της εξουσας των πολιτν.

σως μετ τα παραπνω να διαμορφσατε την ποψη τι οι ιδες της ΨΑΔ χουν αρκετς ομοιτητες με το χρησμ της μαγστρας  απ τα Σλωνα, που ταν απ το σι της Πυθας. 

  

Η Γιολα Τζρτη- Κυριαζ εναι Φυσικς- Ηλεκτρονικς, μλος του συνδσμου των φλων της Ψηφιακς μεσης Δημοκρατας  e-mail: gioulkyr@otenet.gr

 

 

2009-2012 ALL ABOUT WEB ( , Web development, )