Digital Direct Democracy
   
e-mail
-
-
 
- -
  - |
 
     
-  

T

 

Η σημεριν παγκσμια κατσταση δεν αφνει πλον περιθρια για αμφιβολες και αυταπτες ελπδων για ναν κσμο ειρνης και δημιουργικς ζως. Επιπλον, αποτελε μα βαρετ και επμονη επανληψη του παρελθντος, λες και ο νθρωπος χει στερηθε τη φαντασα για κτι διαφορετικ και καλτερο – μνον που σμερα οι δυναττητες καταστροφς εναι πολ μεγαλτερες απ εκενες του παρελθντος λγω της διαθσιμης τεχνολογας, η οποα εναι, μλιστα, στα χρια ανητων πολιτικν και επικνδυνων επιστημνων.

Αυτ που μως πρπει να κατανοσουν, επιτλους, οι νθρωποι εναι το πς προκπτει αυτ το μσος. Δεν προκπτει ξαφνικ απ το πουθεν, δεν εναι κτι μαγικ που το γεννει εκ του μηδενς η ιστορα με σκοπ να αιφνιδισει την ανθρωπτητα και να καταστρψει το οικοδμημα των ονερων και των προσδοκιν της. Το μσος υπρχει απ πριν κρυμμνο με εσχημους τρπους πσω απ την συχη καθημεριντητα του καθενς, μσα σε εκενο το κεν αλθειας, μσα σε εκενη τη χανωση του τποτε η οποα, δυστυχς, αποτελε το νομιμοποιημνο νειρο των περισστερων ανθρπων.

χουμε συνηθσει να θεωρομε το μσος σαν μια επιθετικτητα εμφαν και δηλωμνη. μως το μσος φωλιζει και εκε που υπρχει ο ατομισμς, η αδιαφορα, η αποξνωση, η ασθηση ανωτερτητας, η απαξωση των λλων ανθρπων, η ρνηση να δει κανες την προοπτικ της ηθικς προδου, η λλειψη αυτογνωσας που εναι και αυτ μα αποξνωση και μσος προς τον εαυτ. ,τι προκαλε διχασμ αναιτιολγητο και χωρς ηθικ κριτρια εναι μορφ μσους. Ας φανταστομε, λοιπν, τον κσμο, που διαπνεται σχεδν στο σνολ του απ  αυτ την ψυχικ κατσταση, κι ας αναρωτηθομε αν αυτ η κατσταση μπορε να γεννσει κτι καλ, κτι που να μας κνει καλτερους και να οδηγε στην αληθιν ειρνη. Ας αναρωτηθομε τι πρτυπα προβλαμε ατομικ και σαν κοινωνα στον κσμο: πρτυπα κοινωνικτητας, δικαιοσνης, ομορφις; χι. Το πολ-πολ να υπρξαν πρτυπα καλς οργνωσης της ιδιοτλειας, πως να καλ οργανωμνο κρτος σε εππεδο υλικν παροχν χωρς καμμι βαθτερη προοπτικ. Ας αναρωτηθομε τι κρβεται κτω απ αυτ την ψυχικ κατσταση. νας ψυχικς θνατος που υποβσκει κτω απ τη φαντασμαγορα των αποκτημτων της καθημεριντητας και την προσδοκα μας ψετικης εδμ.

Ττοια ψεδη δεν μπορε παρ να κυοφορον και να γεννον τελικ στην κατλληλη ιστορικ στιγμ τις τερατωδες εκενες που εναι γνωστς στην ιστορα της ανθρωπτητας και που λοι σπεδουν να δηλσουν τι εναι μη αναμενμενες και μνουν κατπληκτοι με την εμφνισ τους. μειναν κατπληκτοι με τον παγκσμιο πλεμο, αισθνονται αποτροπιασμ με τη βα και τις ακρτητες, αλλ χι πραγματικ και βαθι στε να αποφασσουν να την εμποδσουν με κθε τρπο και με τμημα την αλλαγ της ζως τους.

Σε αυτ ακριβς το σημεο βρσκεται ο σκληρς πυρνας του προβλματος, τι ο καθνας θλει την κοινωνα και τον κσμο διαφορετικ, αλλ ο διος να παραμενει ως χει, να εναι αποδκτης και καταναλωτς των ωφελειν μιας θετικς αλλαγς αλλ χι δτης και δημιουργς τους. νας βαθς και αδιξοδος ατομισμς που πια χει οδηγσει τα πντα στο χελος της καταστροφς. Και δεν χει σημασα ποιος θα εναι εκενος που θα εκφρσει αυτ το μσος με ξαλλο τρπο, με εμφαν και κραυγαλα βα. Σε αυτ δεν πρπει να χουμε αυταπτες. Η λλειψη εκπαδευσης μεν οπλζει το θηρο της μζας, αλλ η ανοσια εκπαδευση το υποθλπει και το βαθανει. Τσο απλ εναι.

Και το μσος θα αποκαλυφθε ακμη μεγαλτερο και εκτενστερο απ πριν, θα μας αιφνιδισει και πλι αλλ σως δεν θα προλβουμε να το πολυσκεφθομε, κυριευμνοι απ τον φβο και την απλυτη ανγκη. Και τσι λλη μια μεγλη ιστορικ περοδος θα χει χαθε, χωρς να χουμε μθει τποτε. Μεγλοι αριθμο ανθρπων οπουδποτε στον πλαντη θα χουν χσει τις ζως τους την αξα τους, η φση θα καταστρφεται και ο νθρωπος θα παρακολουθε πραγος και χωρς καμμα κατανηση των αιτων αυτς της παγκσμιας κρσης. Θα ψχνει οπουδποτε αλλο εκτς απ τον εαυτ του, θα χυθον τνοι μελανιο για να γραφτον αναλσεις των γεγοντων και ευχς για λση, μα ο κσμος χει πια ραγσει και τα κομμτια του δεν μπορον να ξανακολλσουν χωρς ψυχικτητα και χωρς πστη στην ανθρπινη αξα, στο τι ο νθρωπος μπορε και πρπει να αποκτσει τη δναμη να ορσει τη μορα του ως κοινωνικο ντος και να δημιουργσει το καλτερο που λει τι θλει. Αλλ σγουρα το θλει; μπως χι;

 

Η Ιωννα Μουτσοπολου εναι Δικηγρος, Μλος της ΜΚΟ Σλων. Solon.org.gr

 

 

 

2009-2012 ALL ABOUT WEB ( , Web development, )