Digital Direct Democracy
   
e-mail
-
-
 
- -
  - |
 
     
-  

. .

Εδ και αρκετ χρνια καθημεριν απ τα χελη των πολιτν αλλ πολλς φορς και απ διανοομενους, ακογαμε τη φρση «χουμε λλειμμα δημοκρατας σε λη την Ευρπη». Νομζω τι το κακ ρχισε να φανεται απ την νταξ μας στην Ο.Ν.Ε., που αποφασστηκε χωρς την γκρισ μας με να δημοψφισμα.

τσι φτσαμε στην αποφρδα ημρα της 23/4/2010 «Μεγλη Παρασκευ» για την Ελλδα.

Τρα η Ελλδα, εναι υπ κατοχ και οι λληνες υποτελες στο Δ.Ν.Τ. και στις ορξεις της Μρκελ Γερμανας, με αποκλειστικ ευθνη των ολιγαρχικν «αυτοδναμων» κυβερνσεων με 40 και 50 δρες πριμ στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Πραξικοματικ και αντισυνταγματικ τσα χρνια λλαζαν τα δο κμματα τον εκλογικ νμο, μαγειρεοντς τον πως τους συνφερε, αδιαφορντας για το Σνταγμα των Ελλνων που ρητ λει τι λοι οι πολτες εμαστε σιοι και χουμε ση ψφο μεταξ μας!

τσι ξεκνησε το κακ και φτσαμε στη χρεοκοπα, επειδ «η εξουσα που αποκτιται παρνομα, ποτ δεν χρησιμοποιεται για το καλ των ανθρπων». Τκιτος.

Απ οικονομα δεν εχαν ιδα, λοι (οι Τσροι πως τους ρεσε να αυτοαποκαλονται) οι υπουργο της οικονομας. Μνο δανεικ να παρνουν για να ταζουν τον μισθοφορικ στρατ δημοσων υπαλλλων που δημιοργησαν για να κατχουν παρνομα χρηματζοντας τις χρυσς καρκλες τους παραβιζοντας συνεχς και κατ’ εξακολοθηση το Σνταγμα των Ελλνων.

 

Ορισμς της Δημοκρατας.

Δημοκρατα εναι το πολτευμα που προποθτει και διασφαλζει τη λακ κυριαρχα. Θουκυδδης.

Χρειζεται η Δημοκρατα μτρο; Αν ναι, ποιο μπορε να εναι αυτ; Ας προσπαθσουμε να το βρομε.

 

1ον) Σε μια συζτηση μεταξ του Σωκρτη και του μαθητ του Πλτωνα, ο Σωκρτης επε:

- «Πρτα-πρτα κατακρνεις δικα τη Δημοκρατα. Καθς μασταν αμθητοι, την καταντσαμε οχλοκρατα, τη χαλσαμε. Μα τρα η περα μας πεισε, πως θλει κι η Δημοκρατα μτρο. Στο μλλον οι νθρωποι θα τη διορθσουν…»

Ο Πλτων συνχισε:

- «Δεν πρπει στον κσμο να υπρχουν τξεις, κληρονομις και προνμια. Να μην εμποδζεται η αξα επειδ γεννθηκε απ φτωχος. Αν νας αριστοκρτης εναι βλκας, θα ξεπφτει, κι αν ο γιος ενς νεροκουβαλητ εναι ξπνιος, θα μπορε να κυβερνει…

«… Δεν θα μας κυβερνν σοι εκλγονται με την κοροδα της ψφου, αλλ σοι δεξουν ικαντητα. Καννας δεν θ’ ανεβανει σ’ αντερο αξωμα, αν δεν χει διακριθε στα καττερα. Τους δοκιμασμνους κυβερντες τους ονομζω “φλακες” και τους απαγορεω νχουν δικ τους περιουσα…».

τσι συζητοσαν οι δο τους τοτη την ευλογημνη ρα, που η φιλοσοφα διωχνε κθε μριμνα κι στρεφε Δσκαλο και μαθητ να εξετζουν πρωτκουστες ιδες. (Σωκρτης, του Χρστου Ζαλοκστα).

 

2ον) Το περαμα του John Locke

«Για χιλιδες χρνια οι νθρωποι “μετροσαν” τη θερμοκρασα με υποκειμενικος τρπους, παρμοιους με αυτος που μετρμε σμερα τα διφορα μεγθη, που αφορον στην σκηση της εξουσας. Ο πιο συνθης τρπος μτρησης της θερμοκρασας βασιζταν στο ασθημα του ψυχρο/θερμο που προκαλοσε στα χρια μας η θερμοκρασα ενς σματος.

Το 1690 ο γγλος φιλσοφος, φυσικς και γιατρς John Locke (1632-1704) απδειξε τι οι εκτιμσεις της θερμοκρασας ταν αναξιπιστες.

Απ ττε χουν περσει πνω απ 300 χρνια. Η μτρηση της θερμοκρασας δεν εναι πια μια υποκειμενικ εκτμηση. Εναι μα εκτμηση «εκ συμβσεως αντικειμενικ» με ορθολογισμ και αξιοπιστα.

Μχρι να φτσουμε σ’ αυτ το σημεο χρειστηκε να αντιμετωπισθον δυσχρειες, ταλαντεσεις, ενθουσιασμο και απογοητεσεις.

μως σμερα η εκτμηση της θερμοκρασας γνεται αξιπιστα και χωρς αντιπαραθσεις και προβλματα».

(Η μεση Δημοκρατα στην ΤΗΛΕΡΙΑ του Δημοσθνη Κυριαζ).

 

3ον) Στην αρχαα Ελλδα βασικς επιδιξεις αλλ και πυλνες στριξης της δημοκρατας ταν η ισονομα, η ισοκρατα και η ισηγορα.

Η Δημοκρατα δηλαδ εναι το πολτευμα που διασφαλζει στους πολτες: Ιστητα ναντι των νμων (ισονομα), ιστητα στη διαμρφωση της εξουσας της πολιτεας (ισοκρατα) και ιστητα λγου, ιστητα στις αγορεσεις των πολιτν στις εκκλησες (ισηγορα).

Δηλαδ απ τα μχρι τρα στοιχεα, φανεται πως η ιστητα εναι το μτρο για την αληθιν Δημοκρατα.

 

4ον) Κβαντικ φυσικ και Δημοκρατα

( απ ρθρο του  Δημοσθνη Κυριαζ)

«Η Δημοκρατα του αρχαιοελληνικο πνεματος βασζεται στην ηθικ αρχ τι λοι οι νθρωποι εναι απ τη φση, σοι, απ πλευρς φυσικς, πνευματικς και ψυχικς ισχος.

Η ηθικ αυτ αρχ, κατ βθος συμππτει με τη λογικ, του συνλου και του τυχαου, που αναπτχθηκε και εφαρμζεται στη μοντρνα φυσικ.

Αυτ η λογικ σμερα χει υψηλ εκτμηση και αποδοχ χι μνο στη φυσικ αλλ και στις λλες επιστμες καθς και στη φιλοσοφα.

Στη λογικ και στη νομοτλεια του συνλου και του τυχαου, στηρζονται οι δο θεμελιδεις θεσμο της Αθηνακς Δημοκρατας.

Ο θεσμς της Εκκλησας του Δμου και ο θεσμς των Αρχντων της πολιτεας.

α) Ο θεσμς της Εκκλησας του Δμου

Στην Αθηνακ Δημοκρατα οι πολτες ασκοσαν νομοθετικ, εκτελεστικ και δικαστικ εξουσα. Οι πολτες εχαν λη την εξουσα στα χρια τους.

β) Ο θεσμς των Αρχντων της πολιτεας

Οι ρχοντες στην Αρχαα Ελλδα και ειδικτερα στην Αθνα δεν εχαν ουσιαστικ εξουσα. Οτε νομοθετοσαν, οτε δκαζαν, οτε παιρναν οι διοι στρατηγικς και πολιτικς αποφσεις. Οι ρχοντες ττε υπηρετοσαν και διακονοσαν την Εκκλησα του Δμου».

 

5ον) Σμφωνα με τον Αριστοτλη ο τελικς σκοπς της πολιτικς εναι το «ευ ζην» λων των πολιτν. Επομνως θα λγαμε τι η ιστητα στο εισδημα των πολιτν και στις κοινωνικς παροχς θα ολοκλρωνε το μτρο της Δημοκρατας.

 

6ον) Η στατιστικ ως εργαλεο βοηθει να αντλσουμε στη σγχρονη εποχ, χρσιμα στοιχεα που χρζουν εφαρμογ.

Η στατιστικ υπηρεσα σμερα στην Ελλδα, υπολογζει τι το κατ κεφαλν εισδημα εναι περπου 20.000 ευρ, το χρνο. Αλλ συμβανει το εξς παρδοξο. Π.χ. νας να παρνει 100.000 ευρ το χρνο και τσσερις μηδν!!!

τσι εναι βασικ το ερτημα πσο αληθιν εναι τα στατιστικ στοιχεα ταν αυτ αφορον μσους ρους;

«Η Εurostat, π.χ. η οποα διαιρντας τα κρδη των τραπεζν και των μεγλων ομλων με τους μικρομεσαους και τα λλα στρματα του πληθυσμο, ανργους, βγζει να δεκτη, μσου ρου που ευημερε!

τσι βγζει π.χ. τι οι λληνες ευημερομε με 94% της αγοραστικς δναμης της Ε.Ε., και οι Ιρλανδο ευημερον τσο πολ που εναι δετεροι σε αγοραστικ δναμη στην Ε.Ε. μετ το παρασιτικ Λουξεμβοργο με το 135% επ του Μ.Ο. της Ε.Ε.!!!

Την ρα δηλαδ που επισμως χει καταρρεσει η οικονομα της χρας μας και αυξνουν οι φροι, κλενουν επιχειρσεις, η Eurostat μας βγζει ευτυχισμνους!!!» (Δελτο E.E.A. αρ. 515 11-12/2009).

Επιπροσθτως απ το περιοδικ GEO σε ρθρο του κ. Χρστου Τσανκα, λει:

«Ας μοιρσουμε δκαια την τροφ

…Στη Γη παργονται 2.720 θερμδες την ημρα αν κτοικο. Για να ζσουμε λοι, αρκον μνο 2.000 αν κτοικο.

…Οι αναλυτς του ΟΗΕ εκτιμον τι, για να καταπολεμηθε η πενα, δεν χρειζεται να αυξσουμε την παγκσμια παραγωγ, αλλ να τη μοιρσουμε καλτερα. Παγκοσμως παργεται επαρκς τροφ για λους, περπου 2.720 θερμδες αν κτοικο, ταν το ριο επρκειας κυμανεται απ 1.700 ς 1.900 θερμδες ημερησως αν κτοικο». «Θλουμε γεμτα πιτα για λους και χι γεμτη ζω για τους λγους» λεγε ο Μ. Αλξανδρος.

Συμπρασμα: αν παρναμε ο καθνας μας αυτ που βγζει ως Μ.Ο. η στατιστικ και που το δικαιομαστε, θα πετυγχναμε το «ευ ζην» που εναι ο σκοπς της πολιτικς.

Ο Πλτων στους Νμους του γραφε: Πως «πρπει να εμποδζει τη δημιουργα μεγλης φτχειας υπερβολικο πλοτου ανμεσα στους πολτες της, αφο και τα δο οδηγον σε καταστροφ. Γι’ αυτ ο νομοθτης πρπει να βλει ρια τσο στη φτχεια σο και στον πλοτο. Καττερο ριο φτχειας θα εναι η αξα του μεριδου που πρε κθε πολτης απ την κλρωση, το οποο πρπει να παραμενει θικτο. Ποτ καννας ρχοντας οποιοσδποτε λλος που θλει να θεωρεται ενρετος δεν πρπει να δεχτε για χρη κανενς να μειωθε το μερδιο οποιουδποτε πολτη. χοντας τον κλρο για μτρο, ο νομοθτης θα επιτρπει σε κποιον να αποκτσει διπλσιο, τριπλσιο και τετραπλσιο μερδιο. Αν κανες αποκτσει περισστερα, επειδ τα βρκε τυχαα του τα χρισαν τα κρδισε με το εμπριο με κποιον λλο παρμοιο τρπο, θα πρπει να τα παραδσει στην πλη και τους θεος που την προστατεουν, αν θλει να διατηρσει το καλ του νομα και να αποφγει την επιβολ ποινς. Αν μως παραβε τον νμο, θα μπορε να τον καταγγελει οποιοσδποτε, που θα αμεβεται με το μισ απ’ το περσσευμα, εν το λλο μισ θα προσφρεται στους θεος. Ακμα, ο νοχος θα πληρνει πρστιμο σο με το πλενασμα που απκτησε παρνομα. Η περιουσα κθε πολτη που θα ξεπερν το μερδι του θα καταγρφεται σε δημσιους πνακες οι οποοι θα φυλσσονται απ ρχοντες που θα χουν οριστε γι’ αυτ τον σκοπ, τσι στε οι δκες για λα τα πργματα, και προπντων σχετικ με τις περιουσες, να εναι εκολες και ξεκθαρες.

Στο βιβλο «Το τλος της εργασας» ο Ρφκιν αναφρει μεταξ των λλων τα ακλουθα στατιστικ στοιχεα:

Η μελτη των Μρβα και Φουλς διαπστωσε επσης μια εντυπωσιακ σχση ανμεσα στην αυξανμενη ανιστητα αποδοχν και την νοδο των ποσοστν εγκληματικτητας. (Κατ τα κοινς λεγμενα η φτχεια αυξνει την παραβατικτητα). Απ το 1979 ως το 1988, στις τριντα μητροπολιτικς περιοχς που συμπεριλαμβνονται στην ρευνα σημειθηκε μια αξηση 5% στην ανιστητα των αποδοχν. Το διευρυνμενο χσμα μεταξ πλουσων και φτωχν συνοδευταν απ μια αξηση 2,05% σε εγκλματα βας, 1,87% σε διαρρξεις, 4,21% σε φνους, 1,79% σε ληστεες 3,1% σε προκλσεις σωματικς βλβης, 1,95% σε μικροκλοπς και 2,21% σε κλοπς αυτοκιντων. Ως το τλος του 1992, 833.593 Αμερικανο κλεστηκαν σε πολιτειακς και ομοσπονδιακς φυλακς – 59.460 περισστεροι απ το προηγομενο τος».

Παραδεχμαστε τι οι Θεσμο εναι οι βασικς λειτουργικς προποθσεις κοινωνικο βου. Εναι να σστημα επικοινωνας, να οικονομικ σστημα (παραγωγ και διανομ αγαθν), τρποι κοινωνικοποησης των νων γενεν, να σστημα εξουσας και κατανομς της δναμης κ.λπ. Οι θεσμο των κοινωνιν συνδονται μεσα μ’ αυτς τις λειτουργικς προποθσεις παρξς τους.

Γεννιονται απ συγκεκριμνες ανγκες και αγκαλιζουν λους τους τομες της ανθρπινης δραστηριτητας. Παρακολουθον την εξλιξη των κοινωνιν αναπροσαρμζοντας τη λειτουργα τους, και εκλεπουν ταν εκλεψουν και οι ανγκες που τους γννησαν. Αν, παρ’ τι εκλεπουν οι ανγκες, οι θεσμο διατηρονται αμετβλητοι, δεν υπηρετον την οργνωση και λειτουργα των κοινωνιν και εμποδζουν την προδο αναχρονιστικο θεσμο. Π.χ. τα κμματα, εναι θεσμς ξεπερασμνος λγω της τεχνολογας, ρθε η ρα να καταργηθον γιατ τρα με το internet, το διαδκτυο, τα κινητ μας τηλφωνα μπορομε μεσα εμες οι πολτες να επικυρνουμε τους νμους που για μας νομοθετονται.

Η κοιν γνμη πιστεει, πως λλωστε εναι, τους θεσμος διεφθαρμνους.

Ο Αριστοφνης επκρινε τις υπερβολς των ανξιων εκπροσπων της δημοκρατας της Αθνας, τους διεφθαρμνους κρατικος λειτουργος, τους συκοφντες, τους καταχραστς και τους πολιτικος που εξαγορζονται με χρματα.

ταν ειρηνφιλος. Μισοσε τον εμφλιο-αδελφοκτνο πλεμο που φερε τη φτχεια, την ερμωση το θνατο. 

Μα πιο πολ αγανακτοσε με τη διαφθορ των ηθν και την εξαχρεωση των πολιτικν ανδρν που εχαν συνδσει τα προσωπικ τους συμφροντα με τη διαινιση του πολμου. (σμερα οι μζες απ τις στρατιωτικς προμθειες). Πρπει να ανακαλονται αμσως ανξιοι αξιωματοχοι και κακο νμοι.

Ως επιμθιο λοιπν να προθσουμε πως το μτρο της Δημοκρατας εκτς απ την ισονομα, την ισοκρατα και την ισηγορα εναι και η ιστητα στο εισδημα.

τσι αφο «εξισωθον οι πθοι των ανθρπων πως λεγε ο Σωκρτης, θα γνει η Δημοκρατα απ ουτοπα – ευτοπα, κατ τους στχους του ποιητ Ανεμλιο:

«Κποτε τ’ νομ μου ταν Ουτοπα,

Σα να λμε μα που κανες δεν πηγανει.

Μα τρα πολεμ του Πλτωνα την “Πολιτεα”.

Nα τνε φτσω να τη νικσω την αστεα,

Γιατ ’ταν μονχα μυθολογα πεζ γραμμνη.

Σε μνα εναι ζω ,τι στον Πλτωνα ταν φαντασα.

Εμαι χειροπιαστ, μ’ ανθρπους, πλοτο και νομοθεσα.

Μια χρα που καθες σοφς πηγανει:

Το νομ μου εναι τρα Ευτοπα».

Στην ηλεκτρονικ εποχ μας, την εποχ του διαδικτου, του internet, του κινητο τηλεφνου, χουν εκμηδενιστε οι αποστσεις και ο χρνος επικοινωνας μεταξ λων των λαν. Με χημα λοιπν την σγχρονη τεχνολογα, μπορε αμσως να εφαρμοστε η αληθιν Δημοκρατα σε λο τον κσμο και να σταματσουμε να εκχωρομε σε αντιπροσπους την εξουσα μας.

Καιρς εναι να προσδιορισθε ακριβς το μτρο της Δημοκρατας, γιατ κατντησε κθε ολιγαρχα με κοινοβουλευτικ μανδα, να λγεται Δημοκρατα.

«Κθε πουλ πρπει να κελαηδει με το δικ του λαργγι και τσι να εκπληρνει το ργο που του ανθεσε η φση». ψεν

 

 

Η Αναστασα Καρανκα εναι προγραμματστρια ΗΥ , μλος του συνδσμου των Φλων της Ψηφιακς μεσης Δημοκρατα. Τηλ  6945957343

 

 

 

2009-2012 ALL ABOUT WEB ( , Web development, )