Digital Direct Democracy
   
e-mail
-
-
 
- -
  - |
 
     
-  

 

Στην «να Ιστοσελδα ανλυσης και γνμης» STATESMEN.gr δημοσιεθηκε ρθρο του   PhD Οικονομολγου και ερασιτχνη μελετητ της αρχαιοελληνικς  Ιστορας Γιννη Καμρα με ττλο «Πολιτικ και θος στην Ελλδα»

Το ρθρο αναφρεται σε απσπασμα απ το κεφλαιο «Πολιτικ και ηθικ παρακμ της Αθηνακς Δημοκρατας» του συγγρμματος  του αεμνηστου καθηγητο  του Πανεπιστημου Αθηνν Απ. Β. Δασκαλκη, «Συμπληρματα αρχαας Ιστορας».  Στο κεφλαιο αυτ παρουσιζονται τα γεγοντα παρακμς της Αθηνακς Δημοκρατας απ τα μσα μχρι το τλος του 4ου αινα π.Χ..

Διαβστε το ρθρο με τα ενδιαφροντα ιστορικ στοιχεα στο σνδεσμο :

http://www.statesmen.gr/2836/politiki/politics-ethos-in-greece_23-07-2010.html

Τα αναφερμενα μως στοιχεα,  αν δεν συνοδεονται και απ κποια λλα σχετικ με το θμα στοιχεα, δημιουργον σοβαρ κνδυνο να θεωρηθον, σαν αποδεξεις της κυκλοφοροσης ποψης τι η μεση Δημοκρατα του Κλεισθνη, ταν να αναποτελεσματικ και ανθικο πολτευμα. Δημιουργον σοβαρ κνδυνο να οδηγσουν στο συμπρασμα τι «η «ηθικ και πολιτικ παρακμ της Αθηνακς Δημοκρατας»  αποτελε ενδογενς χαρακτηριστικ του πολιτεματος της μεσης δημοκρατας, και συνεπς  η ελπδα εξδου απ την σημεριν πολιτικ κρση με  διερυνση των σημερινν δημοκρατιν προς τις αρχς της μεσης δημοκρατας εναι ουτοπικ και επικνδυνη.

Δεν χουμε οτε την πρθεση οτε τη δυναττητα να αμφισβητσουμε τα στοιχεα του αεμνηστου καθηγητο. Θλουμε μνο να εκφρσουμε την ποψη τι για να βγλει ο αναγνστης να αξιπιστο συμπρασμα πρπει κτος απ τα προαναφερθντα στοιχεα του ρθρου, να συνεκτιμσει και τα ακλουθα  λογικ και ιστορικ στοιχεα:

(1)   Ο 4ος π.Χ  αρχζει την 1η Ιανουαρου του 400 π.Χ και τελεινει την 31η Δεκεμβρου του 301. Το 322 μως – δηλαδ 23 χρνια πριν απ το τλος του 4ου αινα - ο στρατηγς των Μακεδνων Αντπατρος, που νκησε τους Αθηναους και τους συμμχους των στο Λαμιακ Πλεμο, υποχρωση τους Αθηναους να καταργσουν το δημοκρατικ τους πολτευμα και να εγκαθιδρσουν να ολιγαρχικ καθεστς. Για το λγο αυτ, το τος 322 αυτοκτονε ο μεγλος υποστηρικτς της Δημοκρατας Δημοσθνης, ο οποος    κατανοοσε τι η εξουσα των ολγων  εκολα θα ελγχονταν  απ τον Αντπατρο εν των πολλν χι.

(2)    Στην πραγματικτητα η ουσιαστικ κατρρευση της Δημοκρατας ρχισε το 338 π.Χ  ταν  οι Αθηναοι νικθηκαν απ τους Μακεδνες στη μχη της Χαιρνειας. Αυτ σημανει τι 39 χρνια πριν απ το τλος του 4ου αινα Το πολτευμα της Αθηνακς  Δημοκρατας εχε ουσιαστικ πεθνει.   

(3)   Για να υπρχουν αξιπιστα συμπερσματα για το θος και την αποτελεσματικτητα ενς πολιτεματος, πρπει να συνεκτιμηθον,  τσο  φαινμενα παρακμς (εδ αναφρονται χωρς ακριβ χρονικ προσδιορισμ), σο και «φαινμενα ακμς». Στα ακλουθα αναφρουμε μερικ φαινμενα ακμς που συνβησαν τον 4ο αινα στην Αθηνακ Δημοκρατα: Μεσουρνηση των ιδεν του Πλτωνα και της Ακαδημας του –Μετακνηση του Αριστοτλη στην Αθνα και λειτουργα του Λυκεου του – Παρουσα σημαντικν προσωπικοττων της φιλοσοφας, της πολιτικς και των καλν τεχνν  (Ισοκρτης, Διογνης, Δημοσθνης, Πραξιτλης) . Τα φαινμενα αυτ ακμς συνιστον στοιχεο του μεγαλτερου πολιτισμο του κσμου. Συνεπς τυχν συμπρασμα για πολιτικ και ηθικ παρακμ του πολιτεματος κατ τον 4ο αινα δεν ανταποκρνεται προς την ιστορικ αλθεια και αποτελε να συμπρασμα με αντφαση και παραλογισμ.

(4)   Εναι αυτονητο τι σε κθε πολτευμα υπρχουν πλεονεκτματα αλλ και μειονεκτματα. τσι, απψεις για φαινμενα ακμς και παρακμς της Αθηνακς Δημοκρατας, χουν γραφτε σε βιβλα πολλν Ελλνων  και Ξνων μελετητν της αρχαας Ελλδας. Στα περισστερα μως απ αυτ το τελικ συμπρασμα εναι, τι τα φαινμενα ακμς υπερισχουν των φαινομνων παρακμς. Ενδεικτικ αναφρουμε τα βιβλα: Αθηνακ δημοκρατα του Μ. Σακελλαρου  (Πανεπιστημιακς Εκδσεις Κρτης 2000)  - ΠΛΑΤΩΝ του Ορλιχ φον Βιλμοβιτς ( Εκδσεις Κκτος 2005) – Ο πολιτισμς της Αρχαας Ελλδος, του Μωρς Κρουαζ της Γαλλικς Ακαδημας  (εκδσεις Γκοβοστης)

χουμε την ποψη τι με την συνεκτμηση και των προαναφερθντων στοιχεων οι αναγνστες της «Πολιτικς και ηθικς παρακμς της Αθηνακς Δημοκρατας» θα οδηγηθον σε πιο ορθολογικ και δκαια συμπερσματα για το πολτευμα που δημιοργησε τον μεγαλτερο Πολιτισμ· για το πολτευμα της μεσης Δημοκρατας του Κλεισθνη.

 

 

2009-2012 ALL ABOUT WEB ( , Web development, )