Digital Direct Democracy
   
e-mail
-
-
 
- -
  - |
 
     
-  

.

Jacqueline De Romilly,

 

Απσπασμα απ το βιβλο

«Πσο επκαιρη εναι η Αθηνακ Δημοκρατα σμερα;»,

  της Jacqueline De Romilly.

Μετφραση : Ελνη Οικονμου.

Εκδσεις : ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΡΜΗΣ ΕΠΕ 2009.

 

 Α. Απσπασμα απ την Εισαγωγ

 Εναι δσκολο να εσαι νος σμερα. Να πιστεεις σε να κσμο και μα Κοινωνα που η λξη κρση ακογεται πιο συχν απ ποτ λλοτε. Κρση των θεσμν, κρση εμπιστοσνης, κρση του εκπαιδευτικο μας συστματος ….Οι απανταχο εσχατολγοι συναγωνζονται σε φονικς φρσεις για να προβλψουν το τλος του πολιτικο μας συστματος, την παρακμ του πολιτισμο μας, τις τελευταες στιγμς της κοινωνικς μας συνοχς. Μπροστ σε αυτ την κατσταση, η παρατηση μιας γενις που εγκαταλεπει την πολιτικ διαμχη και τις κλπες, που παραδδεται στην απελπισα και ενοτε στη βα, εναι σχεδν δικαιολογημνη.

« Τι να κνουμε;» Το ερτημα αυτ που θεσε ο Λνιν τον περασμνο αινα αξζει να επανλθει στο προσκνιο.

Μια επανσταση;

Να τα παρατσουμε;

χι. Η διξοδος απ αυτν την κρση βρσκεται στον εαυτ μας, εκε πρπει να την αναζητσουμε,  θαμμνη στο συλλογικ μας  φαντασιακ και στην ιστορα μας: Μνον εν ξανασμξουμε  με την αρχ της δημοκρατας μας καθαυτ, εν ξαναβρομε το θρρος των πρτων βημτων, θα μποροσε  να ανακμψει η κοινωνα μας που σμερα νοσε…….

 

Β. Απσπασμα απ το κεφλαιο: Συμπερσματα - Ενντια στη σημεριν απογοτευση[1]

 

Fabrice Amedeo.

Για να επιστρψουμε στη Αθνα, εξηγσατε τι ο ενθουσιασμς  αυτς ταν συνδεδεμνος με το γεγονς τι οι Αθηναοι αισθνονταν τι ανακαλπτουν τη Δημοκρατα, τι βρσκονται σε να ξεκνημα.

Αυτ σημανει τι η δικ μας Δημοκρατα φτνει στο τλος του δρμου; Δεν θα πρεπει να εφερουμε κτι λλο;

 

 Jacqueline De Romilly.

Να εφερουμε;  σως μλλον να ανανεσουμε και να προσαρμσουμε. λη η προσπθεια μας σε αυτ το βιβλο νομζω τι αναζητ χι τους θεσμος που πρπει να τροποποιηθον, αλλ το δημιουργικ πνεμα που πρπει να αναβισουμε για να αποκτσουμε μια πιο ζωνταν  Δημοκρατα, στην οποα λοι θα μπορον να συμμετχουν καλτερα. Εδ ακμη, το γενικ πνεμα φανεται τι μετρ περισστερο απ συγκεκριμνες μεταρρυθμσεις. Η Δημοκρατα υιοθετθηκε εδ τη στιγμ της Γαλλικς επανστασης και γνρισε πολλ σκαμπανεβσματα. Δεν εναι λοιπν και πολς καιρς που λειτουργε στη χρα μας. Αλλ τρα που υπρχει η Ευρπη και που πρπει να δημιουργσουμε μια Δημοκρατα σμφωνα με τα διαφορετικ καθεσττα, τρα εναι η στιγμ για μια  δημιουργικ προσπθεια!  

 

Fabrice Amedeo.

Με την Ευρπη βρισκμαστε στη αρχ μιας ανθρπινης και πολιτικς περιπτειας και παρ’ λα αυτ  δεν χουμε αυτν τον ενθουσιασμ που εχαν οι Αθηναοι ταν δημιοργησαν τη Δημοκρατα;  Υπρχει κτι που δεν λειτουργε πλον;

 

Jacqueline De Romilly.

Ναι, ακριβς τσι εναι. Δεν νομζω τι στην καθημεριν ζω των Γλλων, η ανησυχα τους εναι πως πει η δημοκρατα στην Πολωνα και τι αυτς εναι λγος στενοχριας χαρς. Νομζω τι η απογοτευση μας προρχεται σε μεγλο βαθμ απ τον τρπο που εφαρμζουμε τη δημοκρατα σε χρες πιο  μεγλες απ την Αθνα και λγω των δυσκολιν επικοινωνας που εδραινονται μεταξ των κυβερνντων και των κυβερνωμνων. Αυτ που λεπει και αυτ που αποθαρρνει, εναι τι αυτ τη στιγμ στη χρα μας οι πολτες δεν χουν την ασθηση τι εναι υπεθυνοι, οτε σγουροι για το μλλον, οτε καλ πληροφορημνοι. Διαισθνονται τι η πολιτικ εναι κτι που λειτουργε ξω απ αυτος. Αυτς εναι νομζω ο σημαντικτερος λγος της απογοτευσης, γιατ διαφορετικ για ποιον λγο ζουν,  αν χι για να εξασφαλσουν τη ρουτνα τους: την απαρατητη τροφ, την ασφλεια, την νεση και τις διακοπς;

Ο υλισμς επεκτενεται πολ καλτερα ταν δεν υπρχει πια δεσμς μεταξ ατμου και συλλογικτητας.

Νομζω τι σε αυτ το σημεο θγουμε κτι βασικ. Θα πρεπε στην παιδεα  στην πληροφρηση, μσω του Τπου, η ανησυχα μας να μην εναι πσες καταστροφς να αναγγλλονται και πσα εγκλματα να αναφρονται, αλλ να μεταδσουμε μια τονωτικ ορμ και να ξαναγοητεσουμε τον κσμο. Εμες , οι καθηγητς των κλασσικν γραμμτων μπορομε να ξαναγοητεσουμε τον κσμο με τα κεμενα και δεν εναι πιθαν να μας πεσετε τι αυτ δεν μπορε να βοηθσει τους πολτες, πως ισχυρζονται ορισμνοι.

………………………………………………………………………………………………

Στο κεμενο που παραλεπεται,  η συγγραφας αναφρει και τεκμηρινει, τη χαρ και την περηφνια που εχαν οι Αθηναοι για τη δημοκρατα τους, για  την ομορφι  της ζως και την ομορφι της φσης της Αττικς. 

……………………………………………………………………………………………….

Μου φανεται τι η αναφορ  λης αυτς της ομορφις θα αρκοσε για να απομακρνουμε   την απογοτευση που οι λληνες δεν γνωρζουν προφανς και που εμες προσπαθομε να ξεχσουμε.

Αυτ δεν εναι πραγματικ το συμπρασμα στη συνομιλα μας. Αλλ θα πρεπε, νομζω, λος ο κσμος να βλει το χρι του: τα τομα, οι σλλογοι, ο τπος, οι διοι οι πολιτικο. Οι δημοκρατικς αξες λαμψαν στα ελληνικ κεμενα που στολζονται με ομορφι και χουμε δη κποια παραδεγματα· αυτ λοι μαζ μπορομε να τα αναβισουμε. Να τα αναβισουμε, να ζσουμε εκ νου, να εξελιχθομε, να ακμσουμε.

λα τα πρακτικ προβλματα θα ταν λοιπν εκολο να λυθον με ομνοια και αξιοπρπεια.

Πιστεω ακρδαντα τι αυτ εναι εφικτ και δεν θα ταν τσο σχημα, τι λτε και σεις;

  

 Fabrice Amedeo.

«Δεν θα ταν σχημα». Η διατπωση σας εναι αρκετ μετριφρων.

 

Jacqueline De Romilly.

 Μην σας ξεγελ αυτ η φαινομενικ μετριοφροσνη.

Πιστεω απλυτα τι εναι δυνατν και αυτ θα ταν να θαμα.

 

 

 

 

 

Σημεισεις Ιστοσελδας των φλων της ΨΑΔ

(1)Η Jacqueline De Romilly, μλος της Γαλλικς Ακαδημας,  εναι  εξχουσα Ελληνστρια της σγχρονης εποχς, που ανλωσε τη ζω της στη μελτη των κειμνων της αρχαας Ελληνικς Γραμματεας. Εξδωσε περισστερα απ εκοσι βιβλα με θματα, τα κλασσικ κεμενα, τον αρχαιοελληνικ πολιτισμ και την αρχαιοελληνικ Δημοκρατα.

(2)Στο παρν βιβλο παρουσιζει το πολτευμα της Αθηνακς Δημοκρατας και τεκμηρινει την ποψη τι το πολτευμα εναι σμερα ιδιατερα επκαιρο.

(3)Το σημαντικτερο συμπρασμα / μνυμα  του βιβλου  εναι η γνμη της Romilly, για την εφικττητα λειτουργας σμερα ενς πολιτεματος που να στηρζεται στις αρχς της  Αθηνακς Δημοκρατας. Το συμπρασμα αυτ διατυπνεται στο τλος του βιβλου της με δωρικ  λιττητα :

 « Πιστεω απλυτα τι εναι δυνατν και αυτ θα ταν να θαμα.»

(4)Οι απψεις της Jacqueline De Romilly συνιστον μεγλη ηθικ ενσχυση  των προσπαθειν των                φλων της ΨΑΔ, οι οποοι στη  Διακρυξη τους αναφρουν τα ακλουθα:

«4. Στρατηγικ υπρβασης της κρσης

Η ακρωση της πραγματικς αιτας της κρσης μπορε να πραγματοποιηθε με τη διερυνση των σημερινν πολιτευμτων κοινοβουλευτισμο προς την κατεθυνση της αρχαιοελληνικς, της μεσης, δημοκρατας. Μια διερυνση που θα εναι προσανατολισμνη στις αρχς της αρχαιοελληνικς δημοκρατας, αλλ και προσαρμοσμνη στις κοινωνικς, οικονομικς, πολιτικς και τεχνολογικς συνθκες του 21ου  αινα. χημα για αυτ τη διερυνση εναι η να ψηφιακ τεχνολογα των αμφιενεργν δικτων· η τεχνολογα του Ιντερντ.»

 

Επιλογ, αντιγραφ και επιμλεια απ το διαχειριστ της www.dd-democracy.gr  Δ.Κ

 

 [1]  Το βιβλο αυτ, που χει ως υπτιτλο «Συνομιλες με τον Fabrice Amedeo»,  εναι να διλογος μεταξ της Jacqueline De Romilly και του δημοσιογρφου της Figaro Fabrice Amedeo.  

 

 

 

2009-2012 ALL ABOUT WEB ( , Web development, )