Digital Direct Democracy
   
e-mail
-
-
 
- -
  - |
 
     
-  

Αποσπσματα απ το Βιβλο:

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

Επιτφιος λγος του Περικλους

 Αρχαα  Ελληνικ  Γραμματεα «Οι λληνες»

Εκδσεις : Κκτος 1994

Μετφραση : Αναστσιος Γεωργοπαπαδκος

 

 

Εδφιο 37. Περ Δημοκρατας

 

«Χρμεθα γρ πολιτεα ου ζηλοση τους των πλας νμους, παρδειγμα δε μλλον αυτο ντες τισν μιμομενοι ετρους.  Και νομα μεν δια το μη ες ολγους αλλ’ ες πλεονας  οικεν Δημοκρατα κκληται ……….»

 

Μετφραση εδαφου 37.

« χουμε πολτευμα που δεν αντιγρφει των λλων τους νμους, αλλ πιο πολ εμαστε εμες παρδειγμα σε μερικος παρ μιμητς τους. Και χει τοτο το πολτευμα το νομα Δημοκρατα, γιατ δε διοικον οι λγοι αλλ οι περισστεροι· κι εναι λοι οι πολτες μπροστ στους νμους σοι για τις ιδιωτικς τους διαφορς· για την προσωπικ  μως ανδειξη και τις τιμς,  καταπς ξεχωρζει καθνας σε κτι προτιμιται στα δημσια αξιματα, πιο πολ γιατ εναι ικανς παρ γιατ τον ανδειξε ο κλρος· οτε πλι κποιος, επειδ εναι φτωχς , κι εν μπορε να κνει κτι καλ στην πολιτεα, εμποδζεται απ αυτν την ασμαντη κοινωνικ του θση. Και χι μονχα στη δημσια ζω μας ζομε ελεθεροι, αλλ και στις καθημερινς μας σχσεις εμαστε λυτρωμνοι απ την καχυποψα μεταξ μας και δε θυμνουμε με το γετονα μας, αν κνει κτι καταπς τον ευχαριστε, οτε παρνουμε απναντι του το φος του ενοχλημνου, πργμα που μπορε ββαια να μην τον βλφτει, σγουρα μως τον στενοχωρε.  Κι εν στην ιδιωτικ μας ζω δεν ενοχλομε ο νας τον λλο, στα δημσια πργματα δεν κνουμε παρανομες απ εσωτερικ προπντων παρρμηση, υπακοοντες στους κθε φορ ρχοντες μας και στους νμους, ιδιατερα σε κενους απ’ αυτος που χουν ψηφιστε για την προστασα των αδικημνων  και σ’ σους, αν και γραφοι, μως φρνουν ντροπ αναμφισβτητη στους  παραβτες.»

 

Εδφιο 40. Περ των πολιτν της Αθηνακς Δημοκρατας.

  «Φιλοκαλομεν τε γρ μετ’ ευτελεας και φιλοσοφομεν νευ μαλακας· ……»

 

Μετφραση του εδαφου 40.

«Αγαπμε το ωραο στην απλτητα, αγαπμε τα γρμματα χωρς να καταντομε μαλθακο· τον πλοτο πιο πολ τον χουμε σαν ευκαιρα για ργα παρ σαν αφορμ για καυχησις· τη φτχεια του να παραδχεται κανες δεν εναι ντροπ·  μεγαλτερη ντροπ εναι να μην πασχζει με τη δουλει  να γλιτσει απ’ αυτν. Μπορομε οι διοι να φροντζουμε για τις δικς μας υποθσεις και μαζ για τις δημσιες και μλο που καθνας μας εναι απασχολημνος με τη δουλει του, λλος τοτη λλος κενη, δεν εμαστε για αυτ λιγτερο κατατοπισμνοι στα πολιτικ. Γιατ μονχα εμες αυτν που δεν παρνει καθλου μρος σ’ αυτ το θεωρομε χι φιλσυχο αλλ χρηστο, κι εμες οι διοι κνουμε ορθς σκψεις και προτσεις πνω στις υποθσεις της πολιτεας ,τουλχιστον, παρνουμε σωστς αποφσεις γι’ αυτς, γιατ δε νομζουμε πως τα λγια βλπτουν τα ργα, αλλ πιο πολ βλφτει να μη διαφωτισθομε πιο μπροστ με το λγο για τα σα πρπει να κνουμε. Γιατ και σε τοτο, αλθεια, ξεχωρζουμε, στε οι διοι και πολ τολμηρο να’ μαστε και πολ να συλλογιζμαστε  σα θα επιχειρσουμε·  ως προς αυτ, στους λλους η γνοια φρνει τλμη απερσκεπτη κι η γνση δισταγμ. Και πιο δυνατ ψυχ δκαια θα λογαριαστε πως χουν εκενοι που ξρουν πεντακθαρα και τα φοβερ και τα ευχριστα κι μως γι’ αυτ δεν προσπαθον να αποφγουν τους κιντνους. Και στην εκδλωση φιλικς διθεσης απναντι στους λλους, εμαστε αντθετοι με τους πολλος, γιατ αποχτομε τους φλους μας χι με το να μας ευεργετον αλλ με το να τους ευεργετομε.  Κι εναι ο ευεργτης φλος πιο σταθερς, γιατ προσπαθε να διατηρε τη χρη που του χρωστιται με τη συμπθεια του σ’ αυτν που χει κμει το καλ, εν κενος που του χρωστει χρη εναι λιγτερο πρθυμος, επειδ ξρει τι την καλοσνη του θα την κμει χι για να του χρωστον χρη, αλλ για να ξοφλσει χρος. Και μονχοι εμες βοηθομε φοβα τους λλους χι τσο απ συμφεροντολογικος  υπολογισμος σο απ τις δολες φιλελεθερες πεποιθσεις μας.»   

 

 

 

Σημεισεις της Ιστοσελδας

(1)  Θουκυδδης αρχαος λληνας ιστορικς ( 5ος αινας πΧ). Συνγραψε την ιστορα του Πελοποννησιακο πολμου με υποδειγματικ σεβασμ στην αλθεια των γεγοντων. Πστευε τι η γνση των πραγματικν ιστορικν γεγοντων οδηγε σε αξιπιστες προβλψεις των μελλοντικν. ( Δγμα της νομοτλειας της ιστορας )

(2) Επιτφιος Λγος  ταν η πατροπαρδοτη επαινετικ  και τιμητικ ομιλα για τους νεκρος των πολμων. Η ομιλα γινταν στο νεκροταφεο του Κεραμικο, κατ την τελετ ταφς, απ να πολτη αξιπιστο, σεβαστ και υψηλς αποδοχς, που οριζταν απ την Εκκλησα του Δμου. Το βιβλο αυτ περιχει τον επιτφιο λγο του Περικλ.

 (3) Προβληματισμς/ ερτημα. Αν ζοσε σμερα ο Θουκυδδης, τι ραγε θα γραφε στα ανωτρω εδφια 37 και 40 για τη σημεριν «Δημοκρατα» των Ελλνων και τους  σημερινος λληνες «Πολτες» ;; Με ιδιατερο ενδιαφρον η ιστοσελδα θα φιλοξενσει τις απψεις σας .

(4)  Επιλογ, αντιγραφ και επιμλεια, απ το διαχειριστ της Ιστοσελδας Δ.Κ

                

 

 

 

 

       

 

 

 

 

 

2009-2012 ALL ABOUT WEB ( , Web development, )