Digital Direct Democracy
   
e-mail
-
-
 
- -
  - |
 
     
-  

25

  1. Γιατ το ισχον κοινοβουλευτικ – αντιπροσωπευτικ σστημα δεν συνιστ δημοκρατα αλλ μια κεκαλυμμνη ολιγαρχα.
  2. Γιατ οι επαγγελματες πολιτικο αποδεικνουν καθημεριν τι λειτουργον με γνμονα το δικ τους συμφρον το συμφρον των παραγντων που στηρζουν την πολιτικ τους καριρα.
  3. Γιατ μνο τσι θα εξουδετερωθον οι πελατειακς σχσεις, η διαφθορ, η διαπλοκ, η γραφειοκρατα, ο κομματισμς, ο δημοσιοπαλληλισμς και η ολοσχερς εξαχρεωση πολιτν και πολιτικν.
  4. Γιατ τα κοινοβουλευτικ συντγματα αποτελον αναχρονιστικ πολιτειακ κεμενα που εμποδζουν τη δημοκρατα να ανθσει.
  5. Γιατ κρτος και πολτες, αντ να εναι να και το αυτ, συνιστον δο διαφορετικος κσμους που ο νας καταπιζει και ο λλος καταπιζεται..
  6. Γιατ τα κμματα εναι συγκεντρωτικο μηχανισμο, χωρς χνος εσωτερικς δημοκρατας, που ιδιοποιονται την εξουσα με το λλοθι της δημοκρατικς εκλογς και μετατρπουν το κρτος πολιτν σε κομματικ κρτος.
  7. Γιατ ουσιαστικ η εξουσα ασκεται απ εθνικ και διεθν οικονομικ κντρα των οποων η δημοκρατικ ευαισθησα εξαντλεται στην προστασα του δικαιματος της ατομικς ιδιοκτησας και στην προσπιση του κρδους.
  8. Γιατ ο ντυπος και ηλεκτρονικς τπος απλυτα ελεγχμενος απ το οικονομικ κατεστημνο και τα πολιτικ του παρκεντρα απ «τταρτη εξουσα» ανγεται κατ περσταση σε τρτη, δετερη πρτη.
  9. Γιατ τα εκπαιδευτικ συστματα εναι προσαρμοσμνα στο στχο δημιουργας σπουδαων επαγγελματιν κι ασμαντων πολιτν.

10. Γιατ αυτ που κποτε ονομσαμε «συνδικαλιστικ κνημα» πλον δεν εναι οτε «συνδικαλιστικ» οτε «κνημα» αλλ νας μηχανισμς χειραγγησης των εργαζομνων και παραγωγς κομματικν στελεχν.

11. Γιατ οι εταιρεες δημοσκοπσεων αντ να καταγρφουν την κοιν γνμη και να προβλπουν τα εκλογικ αποτελσματα κατευθνουν τη μεν και διαμορφνουν τα δε. 

12. Γιατ οι σγχρονες κοινωνες δεν χουν ανγκη απ – οτως λλως ιστορικ αποτυχημνους - χαρισματικος ηγτες  αλλ απ υπεθυνους πολτες.

13. Γιατ οι διανοομενοι, δσμιοι του ακαδημακο αριβισμο και της μιντιακς προβολς, αντ να πρωταγωνιστον σε να νο «Διαφωτισμ» με στχο τη χειραφτηση του πολτη υποδονται τους κομπρσους στο ργο «βαλτωμνη δημοκρατα».

14. Γιατ σο η τρχουσα νθα δημοκρατα εκφυλζεται τσο αυξνονται οι πιθαντητες επιβολς ολοκληρωτικν λσεων, κτι που η ιστορα του 20ο αινα μς το δδαξε πολ εμφατικ.

15. Γιατ οι περιοδικς απρβλεπτες, μικρς μεγλες οικονομικς κρσεις χουν κατ βση πολιτικς αιτες, οι οποες συνοψζονται στην εξς μα: το οικονομικ κατεστημνο αυτονομεται απ την κοινωνα, θτει υπ την κηδεμονα του το πολιτικ προσωπικ και επιδδεται χωρς αιδ σε γρια λεηλασα του εθνικο και παγκσμιου πλοτου οδηγντας το καπιταλιστικ σστημα στα ρια του, με το κστος να πληρνεται πντα απ τους πολλος.

16. Γιατ η δικαστικ εξουσα, που στην αντιπροσωπευτικ δημοκρατα υποτθεται πως υπρχει για να ελγχει τις λλες δο εξουσες, εναι στην πρξη δσμια της εκτελεστικς, γεγονς που επιβεβαινεται κραυγαλα απ τη θεσμοθετημνη εφαρμογ της βουλευτικς ασυλας.

17. Γιατ η αχαλνωτη μχη των συμφερντων και η απουσα ατομικς ευθνης υπονομεουν σοβαρ το φυσικ περιβλλον και απειλον την δια τη ζω.

18. Γιατ στον 21ο αινα η φιλελεθερη δημοκρατικ κοινωνα γνωρζει την πιο ακραα σως ηθικ κρση απ καταβολς κσμου.

19. Γιατ η τεχνολογα μς δνει επιτλους τη δυναττητα να καθορζουμε τις δημσιες αποφσεις, αροντας το πρβλημα της μεγλης εδαφικς και πληθυσμιακς κλμακας που καθιστοσε την μεση δημοκρατα πρακτικ ανεφρμοστη στους νετερους χρνους..  

20. Γιατ εφοδιασμνοι με γνση κι απεριριστες δυναττητες πληροφρησης χουμε πλον την ωριμτητα ως πολτες να αναλβουμε την ευθνη της παρξης μας και να πψουμε να την εναποθτουμε εν λευκ στους επαγγελματες πολιτικος.

21. Γιατ η μεση δημοκρατα εναι το μνο πολιτικ σστημα που μπορε να συμβλει σημαντικ στην εξομλυνση της αντφασης ανμεσα στην ιστητα και την ελευθερα.

22. Γιατ στο αμεσοδημοκρατικ πολτευμα η «τυραννα της πλειοψηφας» ελαχιστοποιεται, εφσον πλειοψηφες και μειοψηφες εναλλσσονται και αναδιατσσονται διαρκς με τις συνεχες τοπικς, εθνικς, περιφερειακς η υπερεθνικς ψηφοφορες.

23. Γιατ οι ειδικο θα τεθον επιτλους στην υπηρεσα του πολτη και θα λογοδοτον σ’ αυτν για κθε τους πρξη.

24. Γιατ στην παγκοσμιοποηση των golden boys θα απαντσουμε με την παγκοσμιοποηση των golden citizens.

25. Γιατ, σε τελικ ανλυση, ο μνος τρπος για να επιβισει η δημοκρατα εναι να εξελιχθε.

 

Υ.Γ. Αυτο εναι 25 μνο επιγραμματικ διατυπωμνοι λγοι απ τους εκατοντδες που θα μποροσε να σκεφτε κανες για να δικαιολογσει στον εαυτ του και στους λλους την αναγκαιτητα μετβασης απ τη νθα δημοκρατα του σμερα στη γνσια δημοκρατα του αριο. Ας προσθσει ο καθνας τους δικος του για να δημιουργηθε νας τερστιος κατλογος κιντρων που θα κινητοποισει εμς τους πολτες του 21ου αινα να δημιουργσουμε να ορμητικ κνημα διεκδκησης της μεσης δημοκρατας, της μνης δηλαδ πραγματικς δημοκρατας.

 

 

Ο Βαγγλης Κλιοσης σποδασε Ιστορα  και εργζεται ως φιλλογος στη δημσια δευτεροβθμια εκπαδευση.  χει εκδσει μια ποιητικ συλλογ ("Ακροβασες", Εκδσεις ψιλον, 1991), μια συλλογ διηγημτων ("μηρος εταρας", Εκδσεις Καστανιτη, 1997), να μυθιστρημα ("Και τρα τι θα γνουμε χωρς τρομοκρτες, Εκδσεις Καστανιτη, 2006). Επσης, χει συγγρψει σχολικ βοηθματα για τα μαθματα της Φιλοσοφας και της Ιστορας. Εναι μλος του Συνδσμου των Φλων της ΨΑΔ                                      

 

 

 

 

 

2009-2012 ALL ABOUT WEB ( , Web development, )