Digital Direct Democracy
   
e-mail
-
-
 
- -
  - |
 
     
-  

Μσα στο πλγμα  των καννων που ο εξελιγμνος –βιολογικ – νθρωπος χει θεσπσει για να ρυθμζουν και να οριοθετον τις σχσεις του ανμεσα σαυτν και στο περιβλλον που ζει ,κινεται και δημιουργε, κποιοι καννες χουν διαχρονικ μενει αναλλοωτοι.

Οι  αναλλοωτοι καννες στις σχσεις αυτς εναι αυτο που δεν προρχονται απ καμι εξωτερικ επιβολ και εξαναγκασμ αλλ εναι εσωτερικο καννες , απρροια της  διθεσης του ανθρπου για την επιβωσ του. Σαφς και δεν πριονζει  κανες το κλωνρι  του δνδρου πνω στο οποο κθεται και οτε τρει το σπρο που τον  θλει για να σπερει την λλη χρονι. Το διο και ο νθρωπος θα πρπει να εναι προσεκτικς και φειδωλς στη χρση και εκμετλλευση του περιβλλοντος μσα στο οποο ζει, απ το οποο διατρφεται και στο οποο δημιουργε τις προποθσεις για τη διαινιση  του εδους του. 

Αυτος τους καννες η σημεριν κοινωνα τους χει ονοματσει σαν βισιμη αειφορικ διαχεριση και ανπτυξη και προσπαθε τσι να υπενθυμζει τι το περιβλλον και οι προι του εναι για τον πλαντη μας πεπερασμνα αγαθ, εξαντλομενα  και συχν μη ανανεσιμα . Αυτος τους  επιβιωτικος πλον καννες τους χει μετακινσει  σε να εππεδο εσωτερικς διευθτησης  για τον καθνα μας  δνοντας το νομα ‘ ηθικς’ συμπεριφορς  ναντι του περιβλλοντος. Αποτελε ηθικ υποχρωση  για το γι τη θυγατρα  η φροντδα των γερντων γονων τους. Εναι αποτλεσμα  ηθικο καθκοντος  η υπερσπιση της πατρδος και εναι ηθικ η διθεση  για  δικαιοσνη, για  ειλικρνεια, για δολη φιλα. Και εναι μη ηθικ δηλ. ανθικο η εγκατλειψη  τραυματα , η συκοφαντα, το ψεδος και τσα λλα απ την καθημεριν μας συμπεριφορ στοιχεα.

Μσα λοιπν σε να ανλογο με τους παραπνω καννες ηθικς  αναλλοωτων διαχρονικ καννων κινεται και η προστασα και η προσπιση των περιβαλλοντικν πηγν και πρων.

Συνιστ  περιβαλλοντικ ηθικ η αλλαγ προς το συντηρητικτερο της καταναλωτικς μας συμπεριφορς. Εναι ηθικ να καταναλνουμε λιγτερους πρους  του πλαντη μια και εναι εξσου υπρτατη υποχρωσ μας  η φροντδα για τις επερχμενες γενις.

χει ηθικ υπβαθρο μια  απφασ μας να μην αποψιλσουμε να δσος ταν  τσι  κινδυνεει να χαθε το δαφος, νας μη ανανεσιμος φυσικς προς απ να περιττ νοιγμα δρμου μια οικοδομικ δραστηριτητα κινδυνεει να αλλοιωθε και καταστραφε να μοναδικ και ανεπανληπτο φυσικ τοπο. Αποτελε ηθικ περιβαλλοντικ συμπεριφορ η ανακκλωση των υλικν και ο περιορισμς των σκουπιδιν και αποβλτων . Εναι ηθικ στοιχεο το περιβαλλοντικ παρδειγμ μας  και η διδασκαλα μας στις νετερες γενις για το πς να συμπεριφρονται ναντι του περιβλλοντος.  Και εναι ηθικ να μη χρησιμοποιομε χημικ για να διξουμε τα ζιζνια στο κτμα μας και σκοπα να σκορπζουμε περιττ λιπσματα και φυτοφρμακα. Η φροντδα μας για την οικονομα του νερο δεν εναι οικονομικ  μνον  ενργεια αλλ και ηθικ  για να τσο πολτιμο προ του πλαντη.

 Ακμα και ρνηση  ανφελης  χρσης  του αυτοκιντου παρνει ηθικ δισταση  ηθικ  αν αναλογιστε  κανες τη ρπανση που προσθτουν  στην αστικ ατμσφαιρα τα καυσαρια. Εναι πμπολλα τα μικρ καθημεριν  μηνματα της ηθικς  που μας υπαγορεονται  για τη συμπεριφορ μας  αναφορικ με το βιοτικ και αβιοτικ μας  περιβλλον . λλοτε  τα μηνματα αυτ πηγζουν απ να ορμμφυτο , λλοτε απ σπουδ και  γνση  και λλοτε  εναι απρροια  εμπειρας. Εκενο μως  βασικ που απαιτεται  απ μας και που μας χρειζεται εναι να αναπτξουμε τους μηχανισμος εκενους  της   συνειδησιακ ηθικς  αφπνισης  που να μας κινητοποιον να δρσουμε  για  τον κσμο που μας περιβλλει και που ακοει στον γενικ ρο «περιβλλον  και  που επιβλλεται χωρς λλο ενδοιασμ η σωτηρα του.

Ττε και μνο θα χουμε επιτχει για το περιβλλον, αυτ  που στο πλγμα των καννων  που θεσπσαμε  για  τις δρσεις μας, τις αποφσεις μας, τις γνσεις μας αλλ και για  το παρδειγμ μας   ως το «ηθικ για το περιβλλον».

 

 Ο Κστας Κασσις εναι Ομτιμος Καθηγητς ΕΜΠ και φλος της ΨΑΔ.

 

 

 

2009-2012 ALL ABOUT WEB ( , Web development, )