Digital Direct Democracy
   
e-mail
-
-
 
- -
  - |
 
     
-  

Εδ και δεκαετες ηγτες, κμματα και πολιτικ προσωπικ του ισχοντος συστματος της αντιπροσωπευτικς δημοκρατας φρνουν τους πολτες σε κθε εκλογικ αναμτρηση, εθνικ αυτοδιοικητικ, αντιμτωπους με το δλημμα « ψηφζετε χαρακτηρζεστε συλλβδην αδιφοροι, δηλαδ απολιτικο». Το ατρνταχτο δθεν επιχερημα εναι τι ο κυραρχος λας μια φορ κθε τσσερα χρνια παρνει την εξουσα στα χρια του και επιλγει τους αντιπροσπους που θα τον «υπηρετον» για τα επμενα τσσερα. Απ τη στιγμ που δεν το κνει παραιτεται του κυριαρχικο του δικαιματος και ως εκ τοτου υπονομεει το πολτευμα. Οι θεματοφλακες του πολιτεματος χουν, ββαια, προνοσει και το χουν θωρακσει απ ττοιου εδους κινδνους εκ των σω, με το να μη προσμετρον στο εκλογικ αποτλεσμα σους αποφασσουν να απχουν. Αυτο δεν ανκουν στον κυραρχο λα. Θτουν εθελοσια τον εαυτ τους εκτς δημοκρατικο νυμφνα. Και ταν οι καιρο εναι δσκολοι βαπτζονται, αν χρειαστε, και εχθρο της πατρδας.

            Φυσικ αυτ τη μακιαβελικς σλληψης αντληψη την προωθον ομθυμα τα κμματα λου του πολιτικο φσματος. σως μλιστα πρκειται για την μοναδικ πραγματικ υπερκομματικ θση. Το σημεο σγκλισης των κομμτων βρσκεται ακριβς εκε που να διορατικ και απροκατληπτο μτι μπορε να διακρνει την μεγαλτερη πλον αδυναμα τους. Πρκειται για την ανικαντητ τους να πεσουν  με ορθολογικ επιχειρματα και τον πιο καλπιστο ψηφοφρο τι αξζουν να τα εμπιστευθε. Κι ως γνωστ που ο λγος αδυνατε, ο φβος μεγαλουργε. Για το σκοπ αυτ επιστρατεονται επκαιρα διλμματα του τπου « μας δνετε την πλειοψηφα στις αυτοδιοικητικς εκλογς οδηγομε τη χρα σε εθνικς εκλογς και απ εκε στο οικονομικ χος» αντεστραμμνα «καταψηφστε το κυβερνν κμμα στις τρχουσες τοπικς εκλογς για να το υποχρεσετε να προσφγει σε εθνικς εκλογς, στις οποες εμες θα εμαστε οι νικητς και θα σας βγλουμε απ το χος». Για τα μικρτερα κμματα, προκειμνου να χουν κι αυτ την πρσβαση που τους αναλογε στον εκβιασμ, χει επινοηθε ο πολιτικς νεολογισμς «ψφος διαμαρτυρας», που σημανει «ψηφστε εμς, χι επειδ το αξζουμε, αλλ επειδ εναι ο μνος τρπος για να δεξετε στους λλους τι δεν αξζουν».

            Λοιπν, συμπολτες, ρθε η ρα να βγλουμε τους εαυτος μας απ αυτ την κωμικ σο και ολθρια για τη δημοκρατα, και εν τλει για τις διες τις ζως μας, κατσταση. ρθε η ρα να πψουμε να κουβαλμε σαν Σσυφοι τις ψφους μας στις κλπες της νθας αντιπροσωπευτικς δημοκρατας για να πφτουν κατπιν στα κεφλια μας με τη  μορφ των σκανδλων, των καταχρσεων, της βουλευτικς ασυλας, της πολιτικς αλαζονεας και πει λγοντας. ρθε η ρα να δεξουμε σ’ εκενους που μεττρεψαν τη δημοκρατα στην πιο κυνικ και επικνδυνη ολιγαρχα που χει γνωρσει ποτ η ανθρωπτητα τι δεν τους νομιμοποιομε, τι δεν τους αναγνωρζουμε ως δημοκρατικ αρχ. ρθε η ρα να τους αντιστρψουμε το δλημμα, λγοντας τους πολ απλ « δνετε πραγματικ δναμη στην ψφο μας παουμε να σας τη χαρζουμε». ρθε η ρα να τους δεξουμε τι η αποχ εναι υπεθυνη πολιτικ στση τσο σο τουλχιστον και εκενη του ψηφοφρου. ρθε η ρα να τους καταστσουμε σαφς τι αποχ σημανει συνειδητ και υπεθυνη ρνηση της πολιτικς τους, τι αποχ σημανει τλος της ανοχς, τι η αποχ εναι υγεα και χι αδιαφορα. Γιατ;

            Γιατ θλουμε επιτλους στον 21ο αινα να εμαστε πραγματικ κυραρχοι πολτες, φορες και εγγυητς μιας γνσιας δημοκρατας, και χι απλο νομιμοποιητς μιας εξουσας που ιδιοποιεται και νμεται την πολιτεα για τσσερα χρνια χωρς κανναν λεγχο και καμα λογοδοσα, για να την υποβλει στο πρας αυτο του χρονικο διαστματος στο συντριπτικ δλημμα « συνεχζεις να με νομιμοποιες σε παραδδω στο χος». Γιατ δεν επιθυμομε να συναινομε λλο στην κομματικ αυθαιρεσα, στη συνδικαλιστικ συναλλαγ, στις συντεχνιακς απαιτσεις, στη δημοσιοπαλληλικ φαυλτητα, στη διακαναλικ μονοφωνα, στη δημοσκοπικ προπαγνδα, στη δικαστικ αδρνεια, στη φορολογικ αναρχα, στην αναξιοκρατα, στη γραφειοκρατα, στην αμορφωσι, στην ανεργα, στην εκμετλλευση των πολλν απ τους λγους και εν τλει στην πλρη κυριαρχα της πιο χυδαας πλευρς αυτο που ονομζουμε «οικονομα» επ της πολιτικς. Γιατ απαιτομε την μεση και πλρη συμμετοχ μας στην σκηση της δημοκρατικς εξουσας μσα απ τη σταδιακ διαμρφωση των ρων λειτουργας ενς αμεσοδημοκρατικο πολιτεματος, το οποο χρη στην τεχνολογα εναι στις μρες μας και αναγκαο και εφικτ. Γιατ μνο τσι η πολιτικ θα ξαναγνει κυραρχη και ο πολτης το απλυτο υποκεμεν της. Γιατ μνο τσι ννοιες πως η ιστητα, η δικαιοσνη, η αξιοκρατα θα ξαναποκτσουν το πραγματικ τους περιεχμενο.

            Για να γνει, μως, αυτ η ιστορικ μετβαση απ τη νθα δημοκρατα του σμερα στη γνσια δημοκρατα του αριο, καλομαστε λοι εμες οι υπεθυνοι πολτες που την επιθυμομε να φρουμε το ισχον πολιτικ σστημα στα ρια του, για να το αναγκσουμε να μεταρρυθμιστε και να εξυγιανθε. Και το μνο αποτελεσματικ μσο για αυτ εναι η αποχ. Ας φανταστομε μια εκλογικ αναμτρηση χτυπημνη απ να ποσοστ αποχς της τξης του 80%. Ας δομε το δμαρχο χωρς δημτες, το βουλευτ χωρς ψηφοφρους, το κμμα χωρς λακ βση, τον πρωθυπουργ χωρς πολτες. Εναι σαν σε λλες εποχς να βλπει κανες το βασιλι γυμν. νας βασιλις χωρς σκπτρα δεν διαφρει και πολ απ τον αυλικ του.

             

                                                                                

 

 

2009-2012 ALL ABOUT WEB ( , Web development, )