Digital Direct Democracy
   
e-mail
-
-
 
- -
  - |
 
     
-  

Στις πρσφατες εκλογς για την ανδειξη των αρχντων στους Δμους και στις Περιφρειες, η αποχ των πολιτν ταν εξαιρετικ μεγλη.

Η αποχ φτασε το 55% , εν τα λευκ και τα κυρα Ψηφοδλτια φτασαν στο 10%. Αυτ αναμφισβτητα σημανει τι η πλειοψηφα των πολιτν ( το 65%) δλωσε μπρακτα πως αποφσισε να μη συμμετσχει στη λειτουργα του σημερινο πολιτικο συστματος, στο οποον ο ρλος των πολιτν περιορζεται στην επιλογ αντιπροσπων και δεν περιλαμβνει τη συμμετοχ των πολιτν στη λψη των μεγλων αποφσεων· του σημερινο συστματος που οι μεγλες αποφσεις θεωρητικ λαμβνονται απ τους εκπροσπους των πολιτν αλλ πρακτικ απ κποια λγα μλη των κομμτων και απ λγους ανθρπους της εξωθεσμικς  εξουσα· τους συμβολους, τους οικονομικ και επικοινωνιακ ισχυρος.

Η αποχ αυτ ερμηνεθηκε απ πολιτικος, ειδμονες και απλος πολτες με δο τρπους :

(1)   Σαν σμπτωμα «ιδιτευσης» των πολιτν και παρξης μεγλου ποσοστο πολιτν  του καναπ, και φραπ και

(2)   Σαν αποστολ ισχυρο μηνματος για αλλαγ της σημερινς πολιτικς αντιμετπισης της οικονομικς κρσης.

Κατ την ποψη μας μως η βαθτερη αιτα της αποχς εναι τι οι πολτες πεστηκαν πως  με την  επιλογ «ικανν» και «ηθικν» αντιπροσπων, που θα λαμβνουν λες τις μεγλες αποφσεις για λογαριασμ των πολιτν αλλ απουσα των πολιτν, δεν πρκειται να ξεπεραστε η κρση. Κατλαβαν πως σο η δημοκρατα στηρζεται στη αρχ της λψης των μεγλων αποφσεων «για το καλ των πολιτν αλλ απουσα των πολιτν» γιατρει δεν υπρχει. Δεν υπρχει γιατ αυτ η αρχ δεν εναι μνο αντθετη με την ννοια της Δημοκρατας και το πνεμα του Συντγματος, αλλ, κυρως, γιατ αποτελε παρβαση φυσικο και ηθικο νμου.

Ο  φλος της ΨΑΔ κ. Δημοσθνης Κυριαζς στο βιβλο του «Η αναγννηση της Δημοκρατας»  (Εκδσεις Πατκη), γρφει τι στις σημερινς  Δημοκρατες υπρχει παρβαση του Αξιματος του αμεταββαστου της εξουσας (των δικαιωμτων) των ανθρπων, που διατυπθηκε απ τον  Ρουσσ και  τι:

« Αυτο που το 18ο αινα οραματσθηκαν την Αναγννηση της Δημοκρατας, τεκμηρωσαν και την ηθικ και τη λογικ αυτο του πολιτεματος.

Η τεκμηρωση αυτ συνοψζεται στη διατπωση του Αξιματος του αμεταββαστου της εξουσας των ανθρπων. Αφο η εξουσα δεν μεταβιβζεται προς τρτους (στο μονρχη στο Leviathan του Hobbes), ττε η μνη λση που μνει εναι να ασκεται μεσα απ τους διους τους ανθρπους» (σελδα 256)

να δημοκρατικ πολτευμα μως που βασζεται στην αρχ του αμεταββαστου της εξουσας αλλ λειτουργε με βση την μεταββαση λης μας της εξουσας  σε αντιπροσπους, εναι να παρλογο, υποκριτικ και προβληματικ πολτευμα.

Στη σελδα 257 επσης του διου βιβλου διατυπνεται η ποψη:

«Η σημεριν κρση των εμμσων Δημοκρατιν οφελεται στην αλλοτρωση των πολιτν απ την υποχρωση και το δικαωμα να συμμετχουν στην σκηση της εξουσας. Η κρση αυτ εναι παρμοια με την κρση που εμφανζεται σε μα επιχερηση στην οποα η γενικ συνλευση των μετχων λειτουργε μνο τυπικ και υπ τον απλυτο λεγχο του Διευθνοντος Συμβολου……οι μτοχοι ττε  χουν αλλοτριωθε απ κθε  μορφ εξουσας και η  επιχερηση τους παραμνει στην καλ κακ διθεση του Διευθνοντος Συμβολου ….Ββαια ττοια φαινμενα εναι  σπνια στο χρο των επιχειρσεων. Εναι μως πρα πολ συχν στο χρο της σκησης της εξουσας των πολιτν.»

 

Στα πλασια αυτν των σκψεων πιστεουμε τι το δεσπζον, το  βαθτερο  μνυμα της  αποχς εναι:

«χι λλη αντιπροσπευση .  Αυτπροσπευση. Ψηφιακ Δημοψηφσματα για τη συμμετοχ μας στη λψη των μεγλων αποφσεων».

 

Ξρουμε πως πολλο νθρωποι πιστεουν τι «καλ εναι αυτ αλλ δεν γνονται.»

Οι φλοι της ΨΑΔ μως πιστεουν τι σμερα αυτ γνονται και μλιστα εκολα και με μικρ οικονομικ κστος αν χρησιμοποιηθον οι δυναττητες της νας ψηφιακς τεχνολογας.

Αλλ και αν η τεχνολογα δεν υπρχε, εχαμε την υποχρωση να προσπαθσουμε να τα πραγματοποισουμε, αν το κρναμε σωστ και ηθικ.  

Σχετικ με αυτ το θμα εναι το ακλουθο απσπασμα απ την ομιλα του Σωκρτη  προς τους μαθητς του, που υπρχει στο βιβλο «ΣΩΚΡΑΤΗΣ» του Χρστου Ζαλοκστα (Εκδσεις Εστας)     

  "Εσεις πια ο,τι κανετε,εγω φευγω.Σας διαλεξα με προσοχη,σας εχω εμπιστοσυνη.Μη δειλιασετε απο την καταδικη μου.Καμια προσπαθεια για ενα μεγαλο σκοπο δεν παει χαμενη,δεν ξεχνιεται,ακομη και οταν χαθει. Εν ανοητο να κατηγορει κανεις την εποχη του. Παντα υπαρχουν καλοι ανθρωποι αξιοι να τη διορθωσουν. Βρεστε τους!

Δε θελω να σχηματισετε Ομαδα η Σχολη. Μονοι σας ζητηστε, καθως εκανα εγω,νεους,ζωντανους.

Ποτιστε τους με τη δικη σας πιστη,και αρκουνε λιγοι,για ν'αλλαξουν τη ζωη των πολλων.Μεινετε ταπεινοι, για να μη νομιστει πως παριστανετε τους ανωτερους.Το φερσιμο σας ας γινεται παραδειγμα.Μια ζωη γεματη αφοσιωση ειναι μαθημα πιο διδαχτικο απο τα καλυτερα λογια...

 Η ανθρωπινη κοινωνια ειναι θεμελιωμενη στην απατη.Η ζωη,μια αδιακοπη υποκρισια.Οι πολιτες εχουν ατελεστατη γνωση της αληθειας,αλλα τελεια γνωση της ψευτιας. Ακορεστη η απληστια τους.

 Οι κακοι προσκυνωντας το υλικο συμφερον αδικουν.Δεν πιστευουν ουτε σε Θεο,ουτε σε κοινωνια.

 Χρειαζεται υπομονη για να τους μαθετε,πως το γενικο καλο ειναι το πραγματικο συμφερο τους,και τοτε,αμα καταλαβουν - γιατι ολοι καταλαβαινουν αμα τους κατηχες επιμονα - τοτε θα παψουν να αδικουν.

Το κακο δε γινεται να λειψη ολοτελα.Κι'αν ακομα καποτε σταματουσαν οι πολεμοι,οι ανθρωποι θαχουν να παλευουν με τον εγωισμο, τη ζηλια,την απατη,που παντα θα δηλητηριαζουν τη ζωη.

 Ωστοσο,λιγο-λιγο,θα φυραινει το κακο στον κοσμο.Μου ειναι αδυνατο να πιστεψω πως οι ανθρωποι θα ζουν αιωνια μεταξυ τους σα λυκοι.

Στα βαθη καθε ατομου κρυβονται σωροι σκουπιδια και λιγα κομματια χρυσαφι. Εργο σας να παπαμερισετε τα σκυβαλα,για να φανουν οι θησαυροι.

  Και ξερετε πως τους λενε;   ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΛΗΘΕΙΑ, ΚΑΛΟΣΥΝΗ."

                         

 

Η Αναστασα Καρανκα εναι προγραμματστρια ΗΥ , μλος του συνδσμου των Φλων της Ψηφιακς μεσης Δημοκρατα. Τηλ  6945957343

 

                                                              

 

 

 

 

 

2009-2012 ALL ABOUT WEB ( , Web development, )