Digital Direct Democracy
   
e-mail
-
-
 
- -
  - |
 
     
-  

3 1843 2011.

 

photo wikipedia

 

Πολτευμα και Σνταγμα

Οι ννοιες του Πολιτεματος και του Συντγματος ορζονται αναλυτικ στην επιστμη του Συνταγματικο Δικαου. Παρ τατα, ιδιατερο ενδιαφρον χει  για μας τους απλος πολτες, και γιατ χι και για τους Συνταγματολγους,  ο ακλουθος συνοπτικς ορισμς που δθηκε απ τον αεμνηστο καθηγητ του Συνταγματικο Δικαου και Ακαδημακ,  Αριστβουλο Μνεση :

Η «Η ννοια του πολιτεματος συμππτει με την ουσιαστικ ννοια του Συντγματος». Αυτ σε απλ Ελληνικ σημανει τι πολτευμα εναι τι λει το Σνταγμα.

Ακμη σημανει τι κθε αλλαγ του Συντγματος, ετε γνεται με θεσμικ τρπο (de jure ), ετε γνεται στην πρξη (de facto) με αποφσεις της εξουσας ασμβατες με το Σνταγμα, αποτελε αλλαγ του πολιτεματος.

Οι σκψεις αυτς οδηγον ναν απλ πολτη στα ακλουθα συμπερσματα :

(1)   Το ατημα αλλαγς του Συντγματος που διατυπνουν σμερα οι «Αγανακτισμνοι Πολτες», ταυτζεται με ατημα αλλαγς του Πολιτεματος.

(2)   Η  παραβαση του Συντγματος απ μα νμιμα εκλεγμνη κυβρνηση αποτελε στην ουσα μα de facto τροποποηση του πολιτεματος.

Ναι, οι «Αγανακτισμνοι» ζητον αλλαγ πολιτεματος, αλλαγ συντγματος. Το ατημα αυτ μως δεν πρπει να φοβζει, πως κποιοι απ γνοια ιδιοτλεια υποστηρζουν, αλλ να δημιουργε ελπδα και αισιοδοξα για το αριο.   

Η 3η Σεπτεμβρου 1843

Την 3η Σεπτεμβρου 1843 οι πολτες της Αθνας, αν και δεν εχαν δυναττητα ενημρωσης απ : εφημερδες (οι περισστεροι δεν ξεραν να διαβζουν), Ραδιφωνο, Τηλεραση, κινητ και Ιντερντ, τλμησαν και πτυχαν  κτι πολ μεγαλτερο απ το σημεριν ατημα· πτυχαν την αλλαγ του πολιτεματος της απλυτης μοναρχας σε συνταγματικ μοναρχα. Υποχρωσαν δηλαδ να βασιλι, που οτε λληνας ταν,  οτε τον εχαν επιλξει οι λληνες, να κνει το πρτο και μεγαλτερο βμα προς τη Δημοκρατα. Να θεσμοθετσει  Συνταγματικ Νμο, που περιριζε την απλυτη εξουσα του διου του βασιλι

Στα χρνια που πρασαν απ ττε, γιναν πολλς αλλαγς στο Σνταγμα (Πολτευμα),  που  λλες αναβθμισαν και λλες υποβθμισαν τη δημοκρατα μας.

Με τα ακλουθα ιστορικ στοιχεα, επιχειρεται μια διαχρονικ, απ το 1843 ως σμερα, αναφορ στα πολιτεματα και στους αντατους ρχοντες των Ελλνων. Αυτ η δωρικς λιττητας αναφορ, εναι πολ χρσιμη, γιατ κατ το αξωμα της Ιστορας, «η γνση των γεγοντων του παρελθντος,  οδηγε σε αξιπιστα συμπερσματα για τα γεγοντα του μλλοντος» 

 • 1833 - 1843.  Απλυτη Μοναρχα. Μονρχης – Βασιλις θων.
 • 1843 – 1862 . Συνταγματικ Μοναρχα. Μονρχης - Βασιλις θων.
 • 1862 – 1924 .Α  Βασιλευμενη Δημοκρατα .Βασιλες:   Γεργιος ο Α,      Κωνσταντνος ο Α,  Αλξανδρος ο Α και Αντιβασιλας  Κουντουριτης.     
 • 1924 – 1935. Β Ελληνικ (Προεδρευομνη) Δημοκρατα.  Πρεδροι: Κουντουριτης, Πγκαλος(δικτατορικ), Κουντουριτης,  Ζαμης.
 • 1935 – 1967.  Β  Βασιλευμενη Δημοκρατα: Βασιλες: Γεργιος ο Α, Αρχιεπσκοπος Δαμασκηνς ( αντιβασιλας) , Γεργιος ο Α, Παλος  ο Α, Κωνσταντνος ο Β 
 • 1967 – 1974 . Δικτατορα  Συνταγματαρχν
 • 1974 – Σμερα.  Γ  Ελληνικ ( Προεδρευμενη) Δημοκρατα.  Πρεδροι: Γκιζκης, Στασινπουλος, Τστσος, Καραμανλς , Αλευρς (αναπληρωτς), Σαρτζετκης, Καραμανλς,  Στεφανπουλος, Παπολιας

 Απ τα παραπνω προκπτει τι απ το 1833 μχρι σμερα, το πολτευμα των Ελλνων αλλζει αλλ τελικ πορεεται προς την κατεθυνση της αυθεντικς δημοκρατας, προς το πολτευμα της εξουσας των πολιτν. Αυτ η πορεα εχε και κρσεις και πισωγυρσματα,  που μως δεν μπρεσαν, οτε θα μπορσουν να αλλξουν την κατεθυνση της πορεας της. Μα ττοια κρση υπρχει και τρα. 

Εναι νομοτελειακ ββαιο, τι και απ την τωριν κρση,  το πολτευμα θα βγει με περισστερη και γνησιτερη δημοκρατα· με μια δημοκρατα στην οποα οι  πολτες θα συμμετχουν οι διοι στη λψη των μεγλων αποφσεων. Των αποφσεων που επγουν και περιορζουν τις αποφσεις των θεσμικν οργνων της Πολιτεας.  Αυτ το ατημα εκφρστηκε απ τους Αγανακτισμνους Πολτες με διφορα ονματα/ συνθματα πως:  μεση Δημοκρατα, Εκκλησα του Δμου, Εξουσα στους Πολτες, Ποιος μας ρτησε και λλα. 

Χαρακτηριστικ των κινημτων της 3ης Σεπτεμβρου και των αγανακτισμνων  πολιτν 2011.

 • Ττε υπρχε πολιτικς και στρατιωτικς αρχηγς του κινματος, (Μακρυγιννης , Καλλργης). Σμερα οι πολτες δεν χουν αρχηγ και δεν θλουν τη συμμετοχ των πολιτικν και των πολιτικν  κομμτων.
 • Ττε υπρχε συμμετοχ και του στρατο. Σμερα υπρχει συμμετοχ μνο πολιτν. Σμερα γεννιται να καινοργιο, ειρηνικ  και 100% δημοκρατικ κνημα και πραγματοποιεται  μια υπρβαση κατεστημνων αντιλψεων και πρακτικν.
 • Ττε τα μσα επικοινωνας των πολιτν ταν ανπαρκτα. Σμερα υπρχουν πολλ μσα επικοινωνας με φανταστικς δυναττητες (κινητ, face book, blogs, web sites …). Αυτ τα μσα μλιστα δεν εναι προσιτ μνο στους λγους, αλλ εναι προσιτ σε λους τους πολτες· πλοσιους και φτωχος, σε αυτος της στοιχειδους και της αντατης εκπαδευσης, σε αυτος που μνουν στις πλεις  και στα χωρι.
 • Ττε το ατημα ταν διατυπωμνο με σαφνεια και λιττητα· Σνταγμα. Σμερα το ατημα εστιζεται στη συμμετοχ των πολιτν στη λψη των μεγλων αποφσεων· στη λειτουργα της δημοκρατα μας με αμεσοδημοκρατικος θεσμος,  προσαρμοσμνους στα κοινωνικ, οικονομικ και τεχνολογικ δεδομνα του 21ου αινα.
 • Ττε αποδκτης του αιτματος ταν ο βασιλις θων που ασκοσε την εξουσα απ το παλτι του.  Σμερα αποδκτες του αιτματος εναι οι εκπρσωποι των πολιτν, που αποφασζουν στον διο χρο. Στο κτριο της Βουλς, στα παλαι Ανκτορα του θωνα.
 • Ττε το ατημα απευθνετο προς να ξνο βασιλι διορισμνο απ τις «Προσττιδες Δυνμεις». Σμερα απευθνεται προς τους εκλεγμνους απ μας τους διους,  λληνες Βουλευτς- Αντιπροσπους μας.  

 

Συμπερσματα

Απ τα παραπνω συγκριτικ στοιχεα προκπτει τι :

(1). Ο στχος  του κινματος της 3ης Σεπτεμβρου ταν πιο δσκολος απ το σημεριν.  Ττε ο στχος συνιστοσε μεωση της ισχος ενς απλυτου μονρχη εν σμερα διερυνση της κοινοβουλευτικς δημοκρατας με την ορθολογικ συμμετοχ των πολιτν στη λψη των μεγλων αποφσεων.

(2).Οι συνθκες υλοποησης των στχων το 1843 ταν πολ δυσκολτερες απ τις σημερινς.

(3).Η επτευξη του στχου των αγανακτισμνων επιχειρεται με δημοκρατικς και ειρηνικς διαδικασες, με μα «ειρηνικ επανσταση», εν ττε  υπρχαν μπροστ απ το Παλτι, πλα και καννια.   

Ο  στχος  των αγανακτισμνων εναι ββαιο πως, αργ γργορα, θα πραγματοποιηθε γιατ εναι συμβατς με την ηθικ, τη λογικ και τη νομοτλεια της ιστορας. μως η  πραγματοποησης τους, μπορε να εξελιχθε ετε γργορα και με μικρ κστος , ετε με καθυστρηση και με μεγλο κστος.

Θα εξελιχθε γργορα και με μικρ κστος, αν ισχσουν δο  πργματα :

(α). Οι σημερινο βουλευτς κνουν μα υπρβαση παρμοια με αυτ που δη καναν οι απλο πολτες·  τοποθετσουν τη βοληση των εντολων τους πολιτν,  υπερνω κθε λλης βολησης και σκοπιμτητας.

(β). Οι αγανακτισμνοι διαφυλξουν το χαρακτρα  της ειρηνικς επανστασης στε να μη γνει εκμετλλευση των αγνων τους απ λλα κντρα τα οποα χουν, διεκδικον την σκηση της εξουσας.

Θα εξελιχθε με χρονικ καθυστρηση και υψηλ κστος αν δεν ισχσουν τα προαναφερθντα.

Εναι αυτονητο τι στη δετερη περπτωση, το κστος θα πληρωθε τσο απ τους χοντες την θεσμικ εξουσα πολιτικος, σο και απ τους χωρς θεσμικ εξουσα πολτες.

Μακρι τα γεγοντα να εξελιχθον κατ το αισιδοξο σενριο.

Η επιλογ του σεναρου εξαρτται, κυρως, απ τους χοντες την θεσμικ ισχ αντιπροσπους των πολιτν και χι μνο απ τις κομματικς ηγεσες τους.

 

 

 ΥΓ. Στην ιστοσελδα των Φλων της Ψηφιακς μεσης Δημοκρατας, www.dd-democracy.gr υπρχουν oi απψεις απλν πολιτν για τον καθορισμ και την πραγματοποηση του κεντρικο στχου των Αγανακτισμνων Πολιτν. 

 

 

2009-2012 ALL ABOUT WEB ( , Web development, )