Digital Direct Democracy
   
e-mail
-
-
 
- -
  - |
 
     
-  

Nicolas Vanier Solitudes blanches

Επκαιρο κεμενο με οικολογικ και χι μνο μηνματα απ ναν ηγτη των ερυθρδερμων, προς «λευκος» πολιτικος ηγτες.

 Το 1854 ο ττε Πρεδρος των ΗΠΑ, πρτεινε σε μια φυλ Ινδινων της ΒΔ ακτς, να πουλσουν το μεγαλτερο μρος της γης τους και οι ΗΠΑ θα τους κανε να καταυλισμ για να ζσουν. Ιδο η απντηση του αρχηγο των Ινδινων:

 

-Πως μπορε κποιος να αγορσει να πουλσει τον ουραν, την θαλπωρ, την γη; Αυτ η ιδα μας φανεται περεργη.

Πως μπορετε να αγορσετε την δροσι του αρα, το καθρφτισμα του νερο που δεν κατχουμε;

Κθε κομματκι αυτς της γης εναι ιερ για τον λα μου. Κθε βελνα πεκου, κθε χθη στο ποτμι, κθε κομμτι της καταχνις μσα στο δσος, κθε ξφωτο, κθε ζουζονισμα εντμου εναι ιερ στην μνμη και στην εμπειρα του λαο μου. Ο χυμς που κυλ μσα στα δνδρα αυτς της γης, μεταφρει και τις αναμνσεις μου, εμνα, ενς ερυθρδερμου.

Οι νεκρο του λευκο ανθρπου λησμονον τον τπο της γννησς τους ταν μεταβανουν στ’ αστρια. Οι δικο μας νεκρο δεν λησμονον ποτ αυτ την υπροχη γη γιατ εναι η μητρα του κθε ερυθρδερμου. Εμαστε κομμτι της γης κι’ αυτ αποτελε κομμτι απ μας. Τα νθη που ευωδιζουν εναι αδλφια μας. Τι ελφι, το λογο, ο μεγλος αετς εναι αδλφια μας. Οι βραχδεις κορυφς, οι χυμο στα λιβδια, η ζεστασι του αλγου, ο νθρωπος, λα ανκουν στην δια οικογνεια. τσι ταν ο Μεγλος Αρχηγς της Washington ζητ να αγορσει την γη μας, ζητ πολλ απ μας (που δεν ορζουμε). Λει ακμα τι θα διατηρσει να μρος στε να μπορσουμε να ζσουμε νετα, τι θα εναι ο πατρας μας και τι θα εμαστε τα παιδι του. Θα εξετσουμε την προσφορ του, αλλ δεν θα εναι εκολο γιατ αυτ η γη εναι ιερ για μας.

Αυτ το νερ που λαμπιρζει και ρει στα ρυκια και στα ποτμια, δεν εναι μνο νερ, αλλ και το αμα των προγνων μας. Εν σας πουλσουμε τη γη, οφελετε να θυμσαστε τι εναι ιερ και αυτ να το μθετε και στα παιδι σας, κι’ ακμα τι κθε αντανκλαση απ το καθαρ νερ των λιμνν εκφρζει ενθυμσεις και γεγοντα απ την ζω του λαο μου. Το μουρμουρητ του νερο εναι η φων του πατρα του πατρα μου.

Τα ποτμια εναι αδλφια μας και σβνουν την δψα μας. Τα ποτμια μεταφρουν τα καν μας και τρφουν τα παιδι μας. Εν σας πουλσουμε αυτ τη γη, οφελετε να θυμσαστε  αλλ και να διδξετε τα παιδι σας τι τα ποτμια εναι αδλφια μας αλλ και δικ σας και ακμα οφελετε να δεχνετε στα ποτμια την τρυφερτητα που θα δεχνατε σε να αδελφ.

Ξρουμε τι ο λευκς νθρωπος δεν καταλαβανει τα θιμ μας. τσι δεν δνει σημασα στη γη (πως εμες), φθνει μια νκτα σαν ξνος για να πρει απ τη γη τι του χρειζεται. Η γη δεν του εναι αδελφς του αλλ εχθρς του, κι’ επειδ την κατκτησε (δεν συνδεται μαζ της, αλλ) φεγει και πηγανει αλλο, εγκαταλεποντας τους τφους των προγνων του, χωρς αυτ να του κοστζει. Ο τφος των προγνων και τα πατρογονικ του καταλγουν στην λθη. Χρησιμοποιε την μητρα του, την γη, τον αδελφ του, τον ουραν πως τα πργματα που αγορζει, τα λαφυραγωγε, τα πουλ πως τα πρβατα, τις γυαλιστερς πτρες. Η απληστα του καταστρφει τη γη και δεν αφνει πσω του παρ μιαν ρημο.

Στις πλεις του λευκο ανθρπου δεν υπρχει να ειρηνικ, να συχο μρος, που να μπορες  ν ακοσεις το πσιμο των φλλων το Φθινπωρο, , το πετρισμα των φτερν ενς εντμου. σως επειδ εμαι νας γριος, δεν μπορ να καταλβω την συνεχ φασαρα (στις πλεις του λευκο ανθρπου) που καταπονε τα αυτι. Και ποιο ενδιαφρον μπορε να υπρχει στη ζω ενς ανθρπου, ταν δεν μπορε να ακοσει την μοναχικ φων απ να βτραχο σε κποια λιμνολα τη νχτα; Εμαι νας ερυθρδερμος και δεν καταλαβανω. (Ξρω τι) ο Ινδινος προτιμ τον απαλ χο του ανμου καθς και την μυρωδι του ταν ξεπλνεται απ την βροχ του μεσημεριο, ταν αρωματζεται απ το κουκουνρι του πεκου.

Ο αρας θεωρεται πολτιμος στον ερυθρδερμο, γιατ (γι’ αυτν) λα ζα, δνδρα, νθρωποι ζουν απ την πνο του. Ο λευκς νθρωπος δεν φανεται να προσχει τον αρα που αναπνει. πως νας ετοιμοθνατος που κνει πολλς μρες να εκπνεσει, εναι ανασθητος στην μπχα.

Αν σας πουλσουμε τη γη μας, οφελετε να θυμσαστε τι ο αρας εναι πολτιμος για μας και τι παρχει την πνο σε λα σα πρπει να ζσουν. Ο νεμος που δωσε στον πργον μας την πρτη του πνο, δχθηκε επσης και  τον τελευταο αναστεναγμ του. Και αν σας πουλσουμε τη γη μας, οφελετε να την προσχετε και να την σβεστε σαν ιερ, σαν να τπο που ακμη κι’ ο λευκς νθρωπος θα μπορε να απολασει τον εμπλουτισμνο νεμο απ το ρωμα των αγριολολουδων.

Θα εξετσουμε λοιπν την προσφορ σας να αγορσετε τη γη μας. Αλλ αν αποφασσουμε να την δεχθομε, θτουμε ναν ρο: ο λευκς νθρωπος οφελει να συμπεριφρεται στα ζα αυτς της γης πως σε ναν αδελφ.

Εμαι νας γριος και δεν γνωρζω λλο τρπο ζως. χω δει χιλιδες βσωνες να σαπζουν στο λιβδι, εγκαταλειμμνοι απ τον λευκ νθρωπο που τους σκτωσε με να τρανο που περνοσε. Εμαι νας γριος και δεν καταλαβανω πως το σιδερνιο λογο που καπνζει μπορε να εναι σημαντικτερο απ τον βσωνα που εμες δεν τον σκοτνουμε (αλγιστα) παρ μνο για να επιβισουμε.

Τι εναι ο νθρωπος χωρς ζα. Αν λα τα ζα εξαφανιζντουσαν, ο νθρωπος θα πθαινε απ μεγλη ερημι του πνεματος. Γιατ αυτ που συμβανει στα ζα συμβανει και στους ανθρπους. Σε λα τα μβια συμβανει το διο.

Οφελετε να διδξετε στα παιδι σας τι το δαφος που πατον αποτελεται απ την στχτη των προγνων μας. Για να σβονται την γη, πστε στα παιδι σας τι χει εμπλουτισθε απ τις ζως της φυλς μας. Διδξτε τα παιδι σας τι κι’ εμες κνουμε στα δικ μας, τι δηλαδ η γη εναι η μητρα μας. τι συμβανει στη γη συμβανει και στα παιδι της. ταν ο νθρωπος φτνει στη γη φτνει στα μοτρα του.

Τουλχιστον εμες ξρουμε να πργμα: η γη δεν ανκει στον νθρωπο, ο νθρωπος ανκει στη γη. Αυτ το ξρουμε. λα τα πργματα εναι (αλληλνδετα), πως το αμα που συνδει μιαν οικογνεια.

λα σα συμβανουν στη γη χουν αντκτυπο και στα παιδι της γης. Δεν εναι ο νθρωπος που φανε  το υφδι της ζως. Κι’ αυτς απλ εναι μια κλωστ  (απ αυτ το υφδι). τι κακ κνει σ’ αυτ το υφδι το κνει στον εαυτ του. 

  

 

Επιλογ κειμνου και απδοση στα ελληνικ: Μανλης  Νικολαδης.

Ο Μανλης Νικολαδης εναι Φυσικς –Ηλεκτρονικς, πρην πρεδρος της  CEPT και μλος του  Συνδσμου «Οι Φλοι της Ψηφιακς μεσης Δημοκρατας»

 

 

2009-2012 ALL ABOUT WEB ( , Web development, )