Digital Direct Democracy
   
e-mail
-
-
 
- -
  - |
 
     
-  

Η ιδα για τη χρησιμοποηση των τεχνολογιν του Διαδικτου στη λψη των μεγλων αποφσεων απ τους διους τους πολτες, στη λειτουργα μιας αυθεντικς Δημοκρατας, δεν εναι καινοργια.

Μχρι σμερα μως δεν χει τχει πρακτικς εφαρμογς  σε κποιο κρτος της Ευρωπακς Ηπερου, αν και η τεχνολογα εναι δη ανεπτυγμνη και προσιτ σε μεγλα ποσοστ πολιτν αυτν των Χωρν.  Βασικ αιτα αυτς της καθυστρησης εναι η ρνηση των αντιπροσπων των πολιτν, που σμερα λαμβνουν λες τις αποφσεις «για λογαριασμ και για το καλ των πολιτν», να δημιουργσουν τους αναγκαους  αμεσοδημοκρατικος θεσμος σκησης της εξουσας .

Εναι προφανς τι η τεχνολογα οτε την ευθνη, οτε τη δυναττητα χει να δημιουργε θεσμος. Αυτ το δικαωμα, την ευθνη και τη δυναττητα χουν μνο οι πολτες. λοι οι πολτες.

Οι δυναττητες της τεχνολογας περιορζονται στο να υπηρετον τους υπρχοντες θεσμος και μλιστα εξ σου αποτελεσματικ, ετε αυτο εναι δημοκρατικο, ολιγαρχικο ψευτοδημοκρατικο.

Η δημιουργα αμεσοδημοκρατικν θεσμν, που θα λειτουργον με μσα και μεθδους της νας τεχνολογας,  ταν κτι που το περιμναμε και για τοτο εκπλαγκαμε πολ ευχριστα διαβζοντας στο διαδκτυο τι η αρχ πρακτικς εφαρμογς γινε στην Ισλανδα.

Η μικρ αυτ Χρα χτυπθηκε απ την οικονομικ κρση, που μαζ με την Ελλδα ταλανζει τσες λλες χρες.

Οι Ισλανδο, οι γενναοι αυτο απγονοι των Βκιγκς, Λας με βαθει δημοκρατικ κουλτορα, μορφωμνος και με γερ γνση των συγχρνων τεχνολογιν, καναν την αρχ.

Οι Ισλανδο αφο κθισαν στο σκαμν του Ειδικο Δικαστηρου τον πρωθυπουργ της χρεοκοπας, με την κατηγορα της αμλειας,  αρνθηκαν να πληρσουν τα χρη που τους φρτωσαν λλοι, καταπιστηκαν με την αναθερηση του Συντγματος της Χρας τους.

Δεν φησαν μως την συνταγματικ μεταρρθμιση στους επαγγελματες της πολιτικς, αυτος δηλαδ που απ «αμλεια» οδγησαν τη Χρα τους στην χρεοκοπα. Απαγρευσαν μλιστα στους πολιτικος να υποβλουν καν υποψηφιτητα συμμετοχς στο Συμβολιο Συνταγματικς Αναθερησης.

Ο Λας της Ισλανδας πρε στα χρια του την κατρτιση του νου Συντγματος.

Ειδικτερα: Με διακρυξη ζτησαν εκδλωση ενδιαφροντος για συμμετοχ στο Συμβολιο  Συνταγματικς Αναθερησης.

τσι δημιουργθηκε κατλογος 522 υποψηφων μελν ηλικας απ 18 ετν και νω, 30% γυνακες και 70% νδρες, που κανες τους δεν εχε υπρξει πολιτικς.                            Απ αυτν τον κατλογο με λακ ψηφοφορα επελγησαν τα 25 μλη του Συμβουλου Συνταγματικς Αναθερησης.(ΣΣΑ)

Το ΣΣΑ που χει αναλβει τη σνταξη του Νου Συντγματος ζητ τη γνμη των πολιτν μσω ιστοσελδων που σχετζονται με τα λεγμενα ‘κοινωνικ δκτυα’ στο Διαδκτυο, πως το Facebook, to Twitter, to Youtube  και το Flickr.

Οι εβδομαδιαες συνεδρισεις  του Συμβουλου μεταδδονται ζωνταν μσω του Διαδικτου με τους πολτες να παρακολουθον.

Στατιστικ το μεγαλτερο μρος των συζητσεων  παρακολουθεται μσω του Facebook.

Η συμμετοχ του Ισλανδικο Λαο γνεται online: Οι πολτες δνουν το νομ τους και τη διεθυνσ τους και μετ υποβλουν τις προτσεις τους. Οι προτσεις εξετζονται απ το αρμδιο προσωπικ και στη συνχεια προωθονται στο Συμβολιο, που εξετζονται σε ανοικτ  online συζτηση.

Οι προτσεις οι οποες εγκρνονται απ το Συμβολιο εισγονται στο προσχδιο του Συντγματος, το οποο προσχδιο εναι διαρκς διαθσιμο online και ανοικτ σε σχολιασμ απ τους πολτες.

Οι εργασες επ του προσχεδου προβλπεται να περατωθον εντς του Ιουλου 2011.

Στη συνχεια το τελικ προσχδιο του Συντγματος θα υποβληθε στη Βουλ της Ισλανδας για την τυπικ γκριση.

Στην Ισλανδα χουμε να τυπικ παρδειγμα μεσης Δημοκρατας που υλοποιεται απ το Λα, με την ευρτατη χρση της τεχνολογας του διαδικτου χωρς την οποιαδποτε παρμβαση των χρηστων «επαγγελματιν της πολιτικς».

Εχομαι και ελπζω η πατρδα μας να γνει η Ισλανδα του Ντου και με τη βοθεια της διαδικτυακς τεχνολογας να απαλλαγομε απ τα λαμγια που μας πνουν το αμα και δχως τη διαμεσολβηση των χρηστων επαγγελματιν «αντιπροσπων» να χτσουμε το μλλον που μας αξζει. 

 Για περισστερες πληροφορες : http://stjornlagarad.is/english/

 

 

 

Ο Δημτρης Δικος  εναι Ηλεκτρολγος- Μηχανολγος Μηχανικς του ΕΜΠ, πρην Βοηθς Γενικς Διευθυντς Επενδσεων του ΟΤΕ και μλος του συνδσμου πολιτν «Οι Φλοι της Ψηφιακς μεσης Δημοκρατας» .  Email:   diakodns@otenet.gr

 

 

2009-2012 ALL ABOUT WEB ( , Web development, )